Ruski hekerji naj bi poleti vdrli v telefon nekdanje britanske premierke

Svet 30. Okt 202213:48 0 komentarjev
liz truss
PROFIMEDIA

V Združenem kraljestvu dviga prah poročanje časnika The Mail on Sunday, da naj bi ruski agenti poleti vdrli v mobilni telefon nekdanje premierke, tedaj še zunanje ministrice Liz Truss. Poročilo navaja, da so agenti pridobili dostop do strogo zaupne korespondence med Truss in mednarodnimi ter domačimi partnerji. Opozicija že poziva k preiskavi.

Časnik The Mail on Sunday v poročilu navaja neimenovane varnostne vire, ki trdijo, da so v osebni mobilni telefon nekdanje britanske premierke Liz Truss vdrli “agenti, za katere se sumi, da delajo za Kremelj”, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Viri so navedli še, da so hekerji dostopali do sporočil, poslanih tudi leto dni nazaj, nakar so oblasti telefon shranile v zaklenjen sef na varni lokaciji. Vdor so sicer odkrili poleti, ko je bila Truss še zunanja ministrica in se je ravno potegovala za premierski stolček.

“Varnostnih ukrepov glede posameznikov ne komentiramo,” je zadevo komentiral tiskovni predstavnik britanske vlade in dodal, da obstajajo “zanesljivi sistemi za zaščito pred kibernetskimi grožnjami”.

Poleg dostopa do korespondence med Truss in mednarodnimi partnerji naj bi hekerji pridobili tudi dostop do pogovorov med njo in nekdanjim finančnim ministrom Kwasijem Kwartengom, v katerih je ta kritiziral njenega predhodnika Borisa Johnsona. Hekerji naj bi dostopali tudi do občutljivih informacij, povezanih z vojno v Ukrajini.

Po oceni laburistke Yvette Cooper, ki se ukvarja z nacionalno varnostjo, poročilo odpira “izjemno pomembna vprašanja nacionalne varnosti”, vključno s tem, zakaj in kako je prišlo do uhajanja informacij. “Bistveno je, da se vsa ta varnostna vprašanja preiskujejo in obravnavajo na najvišji ravni,” je dejala.

K neodvisni preiskavi zadeve je pozvala tudi predstavnica liberalnih demokratov za zunanje zadeve Layla Moran, tiskovni predstavnik za obrambo Tobias Ellwood pa je pozval, naj parlamentarni odbor preišče poročilo kot tako, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Poročilo navaja tudi, da sta zadevo zamolčala tako Johnson kot tudi njegov najvišji svetovalec Simon Case. V članku medtem ni pojasnjeno, na podlagi česa viri sklepajo, da za vdorom stoji Rusija. “Za ugotavljanje, kdo stoji za takšnimi napadi, je potrebnega kar nekaj časa, vendar je Rusija običajno na vrhu seznama,” je o tem dejal vir iz poročila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!