Ruski in beloruski predsednik v Sočiju tudi o prisilnem pristanku letala

Svet 28. Maj 202113:49 > 16:05 0 komentarjev
Ryanair
Rafael Marchante/REUTERS

Medtem ko se ruski in beloruski predsednik sestajata v Sočiju v Rusiji, se med Evropsko unijo, Belorusijo in Rusijo nadaljuje spor glede preletov beloruskega zračnega prostora.

Predsednika Rusije in Belorusije, Vladimir Putin in Aleksander Lukašenko, se sestajata na delovnem kosilu v Sočiju. Današnje srečanje je njuno tretje srečanje letos in je na sporedu po tem, ko so beloruske oblasti v nedeljo k pristanku prisilile letalo družbe Ryanair in aretirale do beloruskih oblasti kritičnega novinarja Romana Protaseviča, zaradi česar je Unija sklenila ukrepati proti Belorusiji.

Priprli so tudi Protasevičevo dekle Sofio Sapega, ki je ruska državljanka. Zanjo so odredili dvomesečni pripor.

Glavna tema pogovorov so po navedbah Kremlja dvostranski odnosi ter uresničevanje skupnih trgovinskih, gospodarskih in energetskih projektov. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je pred srečanjem poudaril, da so bili pogovori med voditeljema načrtovani pred incidentom s prisilnim pristankom letala, vendar pa bo imel Lukašenko priložnost, da Putina podrobno seznani z okoliščinami dogodka, piše ruska tiskovna agencija Tass.

Tiskovna agencija Reuters je pridobila pismo letalske družbe Ryanair, v katerem zapišejo, da so beloruski nadzorniki zračnega prometa zavrnili zahtevo Ryanairovega pilota, da bi stopil v stik letalsko družbo po tem, ko so ga obvestili o grožnji z bombo na letalu. Kot so zapisali pri Ryanairu, pilot ni imel druge možnosti kot pristati v Minsku.

Preleti Belorusije vzrok nesoglasij

Voditelji Unije so po nedeljskem incidentu evropske letalske družbe pozvali, naj se izogibajo beloruskemu zračnemu prostoru. Zaradi izogibanja preletov Belorusije je Rusija zavrnila vstop več letalom avstrijske družbe Austrian Airlines in francoskega prevoznika Air France, pišejo tuji mediji. V Kremlju so pojasnili, da gre za “tehnična vprašanja”, dodatna pojasnila pa bodo podale pristojne oblasti. Kot so pojasnili, letala, ki želijo obleteti Belorusijo, zahtevajo drugačne poti, ki niso povsem usklajene.

Aleksander Lukašenko
Sputnik/Alexander Astafyev/REUTERS

Iz družbe Austrian Airlines so sicer danes sporočili, da so od ruskih oblasti dobili dovoljenje za let z Dunaja v Moskvo in nazaj, ki ne prečka Belorusije. Dovoljenje za druge lete še čakajo. Visoki zunanjepolitični predstavnik Unije Josep Borrell je dejal, da Unija še preučuje, ali gre za posamične primere ali splošno pravilo ruskih oblasti, da bi evropska letala prisilili, da bi preletela Belorusijo.

Izogibanje preletom beloruskega zračnega prostora je na Facebooku komentirala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. “To, kar je Zahod naredil s prepovedjo letov v beloruskem zračnem prostoru iz političnih razlogov, je povsem neodgovorno in ogroža varnost potnikov,” je zapisala. “Čas je, da se Bruselj nauči, kako sprejeti učinkovite ukrepe za zaščito državljanov proti resničnim, ne pa imaginarnim grožnjam,” je dodala.

Litva je danes sporočila, da je izgnala dva beloruska diplomata, ker sta izvajala dejavnosti, ki so nezdružljive s statusom diplomata. “Dva beloruska obveščevalca, ki delata pod diplomatsko krinko, morata oditi iz Litve,” je sporočil litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis. Landsbergis je pojasnil, da so se za izgon odločili tudi v znak solidarnosti z Latvijo, ki jo je doletel izgon celotnega diplomatskega osebja iz Belorusije. Ta je ta teden izgnala latvijske diplomate po tem, ko so v Rigi (v času svetovnega prvenstva v hokeju) izobesili zastavo beloruske opozicije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!