Ruski patriarh Kiril zbolel za covidom

Svet 30. Sep 202214:33 1 komentar
Kiril
REUTERS/Sergey Pivovarov

Ruski patriarh Kiril je zbolel za covidom-19 in se bo zato samoizoliral, so danes sporočili predstavniki cerkve. Patriarha zato tudi ne bo na slovesnosti v Kremlju, na kateri bodo razglasili priključitev štirih ukrajinskih regij Rusiji.

Vodja Ruske pravoslavne cerkve, 75-letni patriarh Kiril, ima covid-19 in se bo zato samoizoliral, so danes sporočili iz njegove cerkve. Vsi sestanki in potovanja, načrtovani za prihodnje dni, so odpovedani. Patriarha tako tudi ne bo na današnji slovesnosti v Kremlju, na kateri bodo razglasili priključitev štirih ukrajinskih regij Rusiji.

Kiril je na čelu Ruske pravoslavne cerkve od leta 2009 in velja za odločnega podpornika politike ruskega predsednika Vladimirja Putina, vključno z vojno v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potem ko je Putin prejšnji teden razglasil delno mobilizacijo, ki so ji sledili protesti in množičen beg iz države, je patriarh javno nakazal, da bodo tisti ruski vojaki, ki bodo umrli v Ukrajini, odšli v nebesa.

“Če nekdo, ki ga vodita občutek dolžnosti in potreba, da izpolni prisego, ostane zvest svojemu klicu ter umre med opravljanjem vojaške dolžnosti, potem s tem nedvomno opravi dejanje enako žrtvovanju. Verjamemo, da takšno žrtvovanje izbriše vse grehe, ki jih je ta oseba zagrešila,” je dejal v pridigi minulo nedeljo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje