Ruski poslanci z zakonom nad “LGBT-propagando”

Svet 24. Nov 202214:19 3 komentarji
LGBT protesti v Rusiji
REUTERS

Poslanci spodnjega doma ruskega parlamenta, ruske dume, so potrdili zakon, ki prepoveduje širjenje t. i. "LGBT-propagande". Zakon predvideva visoke kazni za kršitelje; preden stopi v veljavo, pa ga čaka še potrjevanje v zgornjem domu ruskega parlamenta in podpis ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Ruski parlament je potrdil zakon, ki prepoveduje vsesplošno širjenje t. i. “LGBT-propagande”. S prepovedjo želijo v Rusiji – predvsem med otroki – preprečiti širjenje “neruskih” zahodnih vrednot. Kot je navedeno v zakonodaji, bo vsakršen poskus spodbujanja homoseksualnosti, vključno s spletom, filmi, reklamami, knjigami oziroma v javnosti nasploh, sankcioniran z visoko kaznijo.

Kazni za posameznike, ki bodo kršili zakonodajo, naj bi se gibale do 400.000 rubljev (okoli 6.400 evrov), za pravne osebe pa kar do pet milijonov rubljev (okoli 80.000 evrov). Tujcem, denimo, za kršenje tega zakona grozita 15-dnevna zaporna kazen in izgon iz države.

Konservativne ruske oblasti so sicer že na podlagi obstoječe zakonodaje preprečevale parade ponosa ter druge shode aktivistov za pravice skupnosti LGBTIQ+.

Zagovorniki zakona: Zaščititi moramo vrednote

Snovalci zakon zagovarjajo z obrazložitvijo, da želijo z njim preprečiti širjenje dekadentnih “neruskih” vrednot Zahoda. “LGBT predstavlja element hibridnega bojevanja, v katerem moramo zaščititi svoje vrednote, družbo in otroke,” je denimo dejal poslanec Alexander Khinstein, eden od snovalcev zakona.

Organizacije za človekove pravice opozarjajo, da je namen zakonodajnih sprememb dodatno izobčenje pripadnikov skupnosti LGBTIQ+ iz ruskega javnega življenja. Neprofitna organizacija LGBT Network, ki nudi pravno pomoč, je tako novo zakonodajo označila za “absurden” poskus poniževanja in diskriminacije skupnosti.

Rusija je minuli mesec zaradi spodbujanja “posnetkov s temami LGBT” minuli mesec že oglobila TikTok, aplikacijo za deljenje posnetkov. Podjetju so naložili globo v višini treh milijonov rubljev (okoli 48.000 evrov). Medtem je ruski regulator medijev od založb tudi že zahteval, da iz prodaje umaknejo vse knjige, ki vsebujejo t. i. “LGBT propagando”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje