Ruski tožilci dokončali obtožnico proti ameriškemu novinarju

Svet 13. Jun 202416:26 > 20:39 5 komentarjev
Evan Gershkovich
Evan Gershkovich (Foto: PROFIMEDIA)

Rusko tožilstvo je dokončalo obtožnico proti priprtemu ameriškemu novinarju Evanu Gershkovichu, ki ga obtožujejo vohunjenja. Sodili mu bodo v Jekaterinburgu, mestu, kjer so ga med pripravo novinarskega prispevka aretirali marca lani. V današnji izjavi je urad generalnega tožilca novinarja obtožil, da je za Cio zbiral tajne podatke o ruskem orožarju. Rusija naj bi bila kljub temu še vedno pripravljena Gershkovicha vključiti v prihodnje izmenjave zapornikov, a šele po obsodbi.

Ruski tožilci so javnosti naznanili pomemben korak v zadevi proti priprtemu ameriškemu novinarju Evanu Gershkovichu, ki je delal za Wall Street Journal. Tožilstvo je sporočilo, da je dokončalo obtožnico za vohunjenje, novinarju pa da bodo sodili v Jekaterinburgu, kjer so ga pred dobrim letom dni aretirali.

“Generalno tožilstvo Ruske federacije je odobrilo obtožnico v kazenski zadevi proti državljanu ZDA Evanu Gershkovichu. Kazenska zadeva je bila poslana na okrožno sodišče v regiji Sverdlovsk v vsebinsko obravnavo,” vsebino sporočila iz urada generalnega tožilca povzema portal ameriške televizije ABC.

Gershkovicha so v Jekaterinburgu aretirali 29. marca lani, ko je bil tam zaradi novinarskega dela. Čeprav je bil pri zunanjem ministrstvu akreditiran kot novinar, so ga prijeli na podlagi suma vohunjenja. Kot piše Wall Street Journal, sega zadnja aretacija novinarja zaradi domnevnega vohunjenja na ruskem ozemlju v obdobje hladne vojne, ko je takratna Sovjetska zveza leta 1986 aretirala novinarja Nicholasa Daniloffa.

V uradu ruskega generalnega tožilca so  v povzetku ugotovitev preiskave navedli, da je novinar po navodilih Cie marca 2023 v regiji Sverdlovsk zbiral tajne podatke o dejavnostih obrambnega podjetja Uralvagonzavod. Gre za največjega proizvajalca glavnih bojnih tankov na svetu, ki ima sedež v Nižnem Tagilu.

Ruski tožilci v izjavi prvič od aretacije novinarja omenjajo Cio, poroča ABC. Gershkovich, vladni predstavniki ZDA in Wall Street Journal so večkrat zavrnili obtožbe o vohunjenju. ZDA so očitke danes še enkrat zavrnile. “Ta obtožba nima nobene podlage,” je v Washingtonu dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller. “Novinarstvo ni zločin. Obtožbe proti njemu so lažne in ruska vlada ve, da so lažne. Takoj bi ga morali izpustiti,” je dodal.

Ruske oblasti so sicer po pisanju New York Times namignile, da bi bile pripravljene novinarja vključiti v prihodnjo izmenjavo zapornikov z ZDA, a šele po izreku sodbe. Gershkovichu sicer grozi do 20 let zaporne kazni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje