Ruski zračni napadi po Ukrajini zahtevali več življenj

Svet 09. Apr 202414:16 0 komentarjev
Popravila na uničenem električnem omrežju
Foto: REUTERS/Gleb Garanich

V raketnih napadih in obstreljevanjih po Ukrajini je umrlo več ljudi, poročajo regionalne oblasti. Rusija je ponoči napadla tudi z brezpilotnimi letalniki, ki pa jih je prestregla ukrajinska zračna obramba. Razbitine dronov so v več mestih poškodovale električno omrežje, zaradi pogostih napadov na energetsko infrastrukturo pa bo Evropska unija v napadeno državo poslala generatorje.

Ruski raketni napadi in obstreljevanje so zahtevali več smrtnih žrtev v treh ukrajinskih regijah, o ranjenih pa poročajo tudi z drugih koncev države.

V osrednji regiji Poltava so ruske rakete in obstreljevanje zahtevali najmanj eno smrtno žrtev, 12 ljudi pa je bilo ranjenih. V severni regiji Sumi je bila že v ponedeljek ubita ena oseba, najmanj šest je ranjenih. Še eno smrtno žrtev so zabeležili v regiji Doneck na vzhodu, kjer je bilo ob tem ranjenih pet ljudi. Najmanj štiri osebe so bile ranjene v regijah Herson na jugu in Harkov na severovzhodu države. Več deset domov je bilo uničenih.

Število smrtnih žrtev ruskih ponedeljkovih napadov v jugovzhodni regiji Zaporožje je medtem naraslo na štiri, je sporočil guverner regije Ivan Fedorov. Po zadnjih podatkih je ranjenih osem ljudi.

Ruska vojska je ponoči Ukrajino napadla z 20 brezpilotnimi letalniki iranske izdelave, vendar je ukrajinska zračna obramba vse sestrelila, je na omrežju Telegram sporočil poveljnik ukrajinskih zračnih sil Mikola Oleščuk.

V regiji Lvov na zahodu so razbitine sestreljenih letalnikov poškodovale transformatorsko postajo, je na Telegramu sporočil vodja regionalne uprave Maksim Kozicki. Dodal je, da je izbruhnil požar, ki so ga hitro pogasili. Žrtev ni bilo, navaja portal ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform. Škodo na transformatorski postaji še ocenjujejo, je sporočilo ministrstvo za energetiko v Kijevu. Dodalo je, da je bila še ena transformatorska postaja poškodovana v regiji Poltava. Tudi tam je izbruhnil požar, ki pa so ga hitro obvladali.

V regiji Dnipropetrovsk na jugovzhodu države sta bila po navedbah ministrstva v napadu poškodovana dva visokonapetostna daljnovoda, zaradi česar je brez elektrike ostal eden tamkajšnjih industrijskih obratov, še navaja dpa.

Popravila na uničenem električnem omrežju
Foto: REUTERS/Gleb Garanich

Po nizu ruskih napadov na energetsko infrastrukturo v zadnjih tednih bo na pomoč Ukrajini priskočila Evropska unija. Na prošnjo Kijeva so se odzvale Avstrija, Nemčija, Švedska in Nizozemska, ki so ponudile 157 različnih vrh generatorjev električne energije v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite. Dodatno namerava EU okrepiti ukrajinsko energetsko infrastrukturo z desetimi generatorji z veliko zmogljivostjo enega megavata iz lastnih zalog. Vsak od teh generatorjev lahko zagotavlja elektriko srednje veliki bolnišnici, ki deluje v izrednih razmerah.

Finančna vrednost te pomoči je ocenjena na 3,57 milijona evrov. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je zagotovil, da EU neprestano dela na tem, da bi ohranila oskrbo z elektriko v Ukrajini, so sporočili iz Bruslja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!