Ruski zunanji minister Lavrov prejel vizum za pot v New York

Svet 13. Sep 202215:38 0 komentarjev
Sergej Lavrov 
Maxim Shemetov/Pool/REUTERS

Člani ruske delegacije z zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom na čelu so danes, na dan pričetka zasedanja Generalne skupščine ZN, prejeli vizume za pot v New York. Pred tem so v Moskvi izrazili zaskrbljenost, češ da ZDA zamujajo z izdajo vizumov, čeprav naj bi ruska stran pravočasno podala prošnje z ustrezno dokumentacijo.

Po navedbah ruskega zunanjega ministrstva so bili vizumi izdani, a očitno ne za vse člane 56-članske delegacije. Poudarili so namreč, da v kratkem pričakujejo izdajo vizumov za preostale člane delegacije kot tudi rešitev logističnih zapletov, ki naj bi nastali kot posledica ameriških sankcij zoper Rusijo.

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, ZDA nimajo pravice zavrniti izdaje vizumov za obiskovalce sedeža ZN v New Yorku ne glede na sankcije, ki jih je Washington sprejel proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino. 77. zasedanje Generalne skupščine ZN se uradno začenja danes, splošna razprava, ko bo imel Lavrov govor, pa bo potekala med 20. in 26. septembrom.

Veleposlanik Rusije pri Združenih narodih Vasilij Nebenzija je v začetku meseca zaradi domnevnih zamud pri izdaji vizumov poslal pismo generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu, v katerem je poudaril, da je izdaja vizumov zakonska dolžnost in ne privilegij države gostiteljice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!