Rusko sodišče Novi Gazeti odvzelo licenco za spletno objavljanje

Svet 15. Sep 202214:40 0 komentarjev
Nova Gazeta
Dmitrij Muratov, urednik Nove Gazete (Evgenia Novozhenina/REUTERS)

Rusko vrhovno sodišče je danes razveljavilo dovoljenje za spletno objavljanje neodvisnega časnika Nova Gazeta, so po poročanju tiskovne agencije AFP sporočili iz tega vodilnega ruskega opozicijskega medija. Današnja odločitev je sledila sodbam, s katerimi je sodišče na začetku tega meseca časniku odvzelo dovoljenje za tiskano izdajo.

“Vrhovno sodišče Ruske federacije je odredilo ustavitev dejavnosti spletne strani Nove Gazete,” je v izjavi na družbenih omrežjih zapisalo uredništvo ruskega opozicijskega medija. Dodali so, da se bodo na odločitev pritožili.

Pojasnili so, da je bila odločitev sprejeta na podlagi zahtev ruskega državnega nadzornega organa za medije Roskomnadzor, ki je zapisal, da so pri Novi Gazeti kršili sporni državni zakon o “tujih agentih”.

Časnik, katerega urednik Dmitrij Muratov je lani prejel Nobelovo nagrado za mir, se je v zadnjih mesecih približal popolnemu zaprtju. Omejitve so bile uvedene kmalu po smrti zadnjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova, ki je pomagal pri ustanovitvi Nove Gazete v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Časnik je konec marca že prekinil izdajanje do konca vojaškega posredovanja Moskve v Ukrajini, potem ko so bile v državi uvedene številne medijske omejitve za poročanje o konfliktu. Večina njegovih novinarjev in urednikov je zapustila državo.

Vsi glavni neodvisni mediji, vključno z radijsko postajo Odmev Moskve in televizijskim kanalom Dožd, so bili v Rusiji ukinjeni oziroma so prekinili svoje delovanje v državi. Ta mesec je sodišče v Moskvi za 22 let zaprlo uglednega nekdanjega novinarja Ivana Safronova zaradi izdaje državnih skrivnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!