S čim je najbogatejši človek na svetu razjezil Tajvan?

Svet 14. Sep 202315:59 3 komentarji
Joseph Vu in Elon Musk
Joseph Vu in Elon Musk (Foto: PROFIMEDIA/N1)

Besede Elona Muska so vznemirile tajvanske oblasti. Kaj je povedal in kako se je odzval Tajpej?

Milijarder Elon Musk je (ponovno) dregnil v kočljivo polje odnosov med Kitajsko in Tajvanom. Njegova izjava, da je Tajvan integralni del Kitajske, je namreč precej razburila oblasti v Tajpeju.

Musk je besede, ki so vznemirile oblasti na otoku, izrekel na konferenci All-In v Los Angelesu, posnetek pa je bil objavljen na platformi YouTube.

“Politika Pekinga gre v smeri združitve Tajvana s Kitajsko. Z njihovega zornega kota je to morda analogno Havajem ali čemu podobnemu, to je kot integralni del Kitajske, ki arbitrarno ni del Kitajske predvsem … ker je ameriška tihomorska flota s silo ustavila kakršnokoli vrsto ponovne združitve,” je dejal po navedbah tiskovne agencije Reuters.

Na njegove besede se je na družbenem omrežju X, ki je v lasti Muska, odzval tajvanski zunanji minister Joseph Vu. “Poslušajte, Tajvan ni del Kitajske in zagotovo ni naprodaj,” je zapisal.

Ob tem je izrazil upanje, da bi lahko Musk vprašal Kitajsko, da za prebivalce “odpre X”, ki ga Kitajska blokira – enako kot druge večje zahodne družbene medije. “Morda misli, da je prepoved dobra politika, kot je ugasniti Starlink, da se prepreči ukrajinski protinapad na Rusijo,” je dodal, sklicujoč se na Muskovo zavrnitev prošnje Kijeva za aktivacijo mreže satelitov Starlink v Sevastopolu na Krimu, kar bi pripomoglo v napadu na tamkajšnjo rusko floto.

Musk, kot že rečeno, Tajvana ni razburil prvič. Oktobra je namreč namignil, da bi lahko napete odnose med Kitajsko in Tajvanom rešili tako, da bi Peking prevzel nekaj kontrole nad Tajvanom. Predlagal je namreč vzpostavitev “posebne administrativne cone za Tajvan”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje