S službeno kartico v bordel: župan pod drobnogledom zaradi suma korupcije

Svet 20. Jul 202211:40 > 12:48 0 komentarjev
Toni Turčinov
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Župan občine Murter - Kornati Toni Turčinov, trenutno najbolj znan krščanski demokrat v hrvaški politiki, je pod drobnogledom preiskave hrvaškega urada za preprečevanje korupcije.

Zatem ko je pred tednom dni odjeknila zgodba, da je župan Toni Turčinov “pomotoma” s službeno kartico v bordelu zapravil 1.560 evrov proračunskega denarja, se danes predstavniki hrvaškega Urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) mudijo v občini Murter – Kornati. Kot piše hrvaški portal Index, so tam v sklopu preiskave županove (ne)namenske uporabe občinske kartice, ki naj bi jo Turčinov uporabil ne le v avstrijskem klubu La Cocotte, ki je veljal za legalno javno hišo, temveč tudi v različnih restavracijah in trgovinah.

Informacijo, da se Uskok mudi v murterski občini, so Indexu na občini razkrili pomotoma. Že predhodno je hrvaškemu portalu uspelo pridobiti neuradne, a zanesljive informacije, da je Turčinov službeno kartico uporabil tudi v avstrijski restavraciji. Znesek, ki ga je plačal 28. decembra 2019, naj bi znašal 958,68 kune (127,58 evra), iz objav na družbenem omrežju Facebook pa je bilo razvidno, da je bil župan takrat resnično pri naših severnih sosedih.

Novinarji Indexa so na župana naslovili vprašanja, a odgovora niso prejeli, zato so poklicali na občino. “Veste, jutri pridejo k nam uslužbenci Uskoka, ki vodijo preiskavo, in se moram najprej z njimi posvetovati, saj so mi dejali, naj ne dajem nobenih izjav. Lahko le povem, da poteka preiskava,” je dejala uslužbenka občine in pri tem novinarjem nenamerno razkrila informacije, ki še niso bile javne.

Vsaj tri tisoč evrov sporno porabljenega občinskega denarja

V tovrstnih primerih preiskavo opravi Uskok, na teren pa gredo policisti Policijskega urada za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (PNUSKOK). Turčinov na vprašanja novinarjev ni želel odgovarjati, odvrnil je le, da bo za pogovor na voljo, ko bo preiskava končana.

Račun iz avstrijske restavracije za dobrih 127 evrov je v primerjavi s preostalimi sumljivimi stroški zanemarljiv, še piše Index. V prvi polovici leta 2019 naj bi namreč Turčinov z občinsko kartico plačal več storitev, med najbolj spornimi pa je 1.560 evrov, ki jih je “pomotoma” nakazal avstrijskemu bordelu. Župan je pojasnil, da je bil v klubu na “večerni zabavi”, kjer so mu družbo delali “potencialni gosti in gostitelji”, pri plačilu pa je pomotoma pomešal svojo osebno in službeno kartico, češ da sta izdani pri isti banki in se je v večernih urah enostavno zmotil. Turčinov je nato trdil, da je škodo, ki jo je napravil občini, poravnal ter osebno kril stroške nastanitve občinske delegacije v hotelu Schlosswirt Ebenthal, ko so se mudili v Celovcu. A so v hotelu zanikali pristnost računa, s katerim je župan želel odpraviti storjeno napako.

Zgolj v prvih šestih mesecih leta 2019 naj bi tako Turčinov s službeno kartico poravnal račune v vrednosti 50.059 kun (dobrih 6.661 evrov), od tega pa je spornih vsaj 25.182 kun (dobrih 3.351 evrov). Stroški so nastali v številnih gostinskih lokalih, tako na Hrvaškem kot tudi v tujini, pa tudi v parfumerijah, trgovinah s pohištvom, butikih, hotelih, bencinskih črpalkah … V istem letu pa je, kot je ugotovil hrvaški časnik Telegram, Turčinov izpolnil samo en potni nalog, in sicer za potovanje v Zagreb 4. januarja 2019, za kar je prejel 738 kun (slabih 100 evrov) dnevnice.

Po izbruhu škandala je Turčinov že odstopil z mesta svetnika v občinski skupščini, a nadaljuje delo pri projektih ter s podporo sodelavcev in someščanov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.  

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!