S strelom v glavo ubili filipinskega novinarja, ki je sodeloval tudi z Reutersom

Svet 09. Dec 202117:28 0 komentarjev
Vrtnice
Profimedia

Na Filipinih so neznanci ustrelili znanega novinarja Jesusa Jessa Malabanana, ki je sodeloval tudi pri nagrajenih reportažah tiskovne agencije Reuters o spornem boju filipinskega predsednika Rodriga Duterteja proti drogam.

Znani filipinski novinar Jesus Jess Malabanan je bil ubit s strelom v glavo v sredo zvečer, je sporočila policija.

58-letnik je sodeloval pri nagrajenem nizu reportaž tiskovne agencije Reuters o spornem boju filipinskega predsednika Rodriga Duterteja proti drogam.

Morilec s sostorilcem pobegnil na kolesu

Umorjeni novinar je nazadnje delal za angleški časopis in televizijsko mrežo v filipinskem glavnem mestu Manila, po navedbah njegovih kolegov pa so mu že večkrat grozili s smrtjo.

Malabanan je bil ustreljen, ko je v manjši družinski trgovini gledal televizijo. Morilec je nato skupaj s sostorilcem pobegnil na motornem kolesu. Zločin se je zgodil v mestu Calbayog, 480 kilometrov jugovzhodno od Manile, motiv pa še ni znan.

“Nadarjen in vztrajen novinar”

“Globoko smo šokirani, ko smo izvedeli za smrt,” je v odzivu v Londonu sporočila tiskovna predstavnica Reutersa v Londonu. “Jesus je bil nadarjen in vztrajen novinar, ki je z Reutersom leta 2017 sodeloval pri s Pulitzerjevo nagrado nagrajenem poročanju o boju proti drogam na Filipinih,” je dodala.

Malabanan je bil izkušen in zavzet novinar, so sporočili iz novinarskega društva Pampanga, katerega član je bil. Njegovi sodelavci so umor označili za nesmiselnega in strahopetnega ter pozvali filipinske oblasti, naj poiščejo odgovorne.

Malabanan je po podatkih filipinske nacionalne novinarske zveze dvaindvajseti novinar po vrsti, ki so ga ubili na Filipinih, odkar je Duterte leta 2016 prevzel predsedniški mandat. Filipini sicer veljajo za eno najbolj nevarnih držav na svetu za novinarje. Filipinska novinarka Maria Ressa je letos za svoje delo prejela Nobelovo nagrado za mir.

Letos zaprtih največ novinarjev doslej

Kot smo že poročali, število zaprtih oziroma priprtih novinarjev raste že več let, letos pa je številka najvišja doslej – v zaporih se je skupno znašlo 293 novinarjev. Poleg velikega števila novinarjev, ki so bili zaprti oziroma priprti zaradi opravljanja svojega dela, je bilo letos ubitih 24 novinarjev. Poleg tega je umrlo še 18 novinarjev, in sicer v okoliščinah, v katerih je težko določiti, ali so bili tarča napada zaradi svojega dela, v letnem poročilu navaja CPJ. Države, v katerih je umrlo največ novinarjev, so Mehika (devet), Indija (pet), Afganistan (štiri) in Pakistan (tri).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!