Iskanje črnega panterja: občanom svetujejo naj ne zahajajo v gozd

Svet 14. Nov 202211:29 0 komentarjev
črni panter
Foto: Profimedia

Po tem, ko naj bi v Srbiji prejšnji teden videli črnega panterja, se iskanje danes nadaljuje. Oblasti načrtujejo, da bodo žival uspavali in jo premestili v živalski vrt Palić.

Vodja deželne inšpekcije za zaščito živali Nemanja Ivanović, ki skupaj s kolegi že več kot dva dni išče omenjeno žival, je za portal nova.rs povedal, da želijo panterja uspavati in ga prepeljati v živalski vrt Palić. “Živalski vrt Palić ima najsodobnejše sredstvo za uspavanje. Največji domet za uspavanje je trideset metrov, vendar mi tega ne bomo počeli v zaprtem prostoru, temveč dobesedno na prostem,” je pojasnil Ivanović.

Kot še razlaga vodja inšpekcije, so panterja v nedeljo iskali z dronom in termalno kamero, s čimer bodo nadaljevali danes, po potrebi pa tudi jutri oziroma dokler živali ne najdejo.

“Prostor v okolici hotela Banje Junaković, torej tisti gozd smo pregledali in preiskali z dronom. Opazili smo številne druge živalske vrste – ptice, nekaj glodavcev, vendar na srečo ali nesrečo še vedno nismo opazili ničesar, kar bi kazalo na to, da je tukaj, v bližini,” pravi.

“Prepričan sem, da je bila ta žival nekje zaprta”

Nemanja Ivanović je dejal tudi, da je teren, ki so ga preiskali, podoben avtohtonemu okolju panterja, tako z vidika vegetacije kot glede izobilja divjadi, obenem v okolju nima naravnih sovražnikov.

“Prepričan sem, da je bila ta žival nekje zaprta. Kako se bo obnašala, ne vemo, saj to ni njeno naravno okolje, predpostavljamo pa, da se bo zaradi lakote v njej prebudil lovski nagon in da bo ulovila neko perutnino ali srno. Na srečo za zdaj še nihče ni ničesar prijavil,” je jasen Ivanović, ki spomni, da v Srbiji nimajo strokovnjakov, ki se ukvarjajo z velikimi mačkami v naravi.

“Ne vemo, ali bo žival bežala ali ne, ne vemo niti kako dolgo lahko panter preživi zunaj. Sedemdeset odstotkov gozda v okolici Banje Junaković je pregledanih, vendar pri tem nismo našli nobene sledi. Kazen za osebo, ki je spustila oziroma izgubila to žival, bi znašala med trideset in sto tisoč dinarjev (med 250 in 850 evri),” še navaja vodja inšpekcije, pri tem pa prebivalce prosi, naj se ne gibljejo na področju, kjer naj bi domnevno bil panter, saj da gre za zelo nevarno in nepredvideno žival.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!