Sajid Javid bo novi britanski minister za zdravje

Svet 27. Jun 202115:45 0 komentarjev
Sajid Javid bo novi minister za zdravje
Henry Nicholls/REUTERS

Po odstopu Matta Hancocka bo položaj britanskega ministra za zdravje zasedel Sajid Javid.

Položaj britanskega ministra za zdravje bo po odstopu Matta Hancocka zasedel Sajid Javid, ki je v preteklosti že opravljal več pomembnih vladnih funkcij. Hancock je odstopil zaradi kritik na račun kršenja ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa, potema ko so ga varnostne kamere ujele v objemu svoje pomočnice na ministrstvu.

Posnetki Hancocka in Gine Colodangelo naj bi v poslopju ministrstva nastali 6. maja, ko naj glede na veljavne ukrepe ne bi smelo priti do druženja v zaprtih prostorih. Druženja v delovne namene so bila sicer izjema. Kot je v izjavi v soboto sporočil Hancock, ki je sicer poročen, je zadnja stvar, ki bi si jo želel, da njegovo zasebno življenje odvrne pozornost od polne osredotočenosti na soočanje z pandemijo. Vlada mora biti iskrena do ljudi, ki so med pandemijo toliko žrtvovali, tudi če jih je pustila na cedilu, kot sem jih pustil sam s kršenjem pravil, je dodal.

V pisni odstopni izjavi se je opravičil tudi svoji družini in bližnjim. Položaj na ministrstvu za zdravje po poročanju britanskega BBC zapušča tudi Gina Colodangelo.

Preiskava posnetkov nadzorne kamere

Britanski minister za Severno Irsko Brandon Lewis je danes napovedal, da bo ministrstvo za zdravje preiskalo, kako so posnetki nadzorne kamere postali javni. Hancock naj se poleg tega po poročanju britanskih medijev niti ne bi zavedal, da v njegovi pisarni sploh so kamere, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Ministru, ki se je že pred tem v petek opravičil zaradi kršenja ukrepov, je premier Boris Johnson sprva stopil v bran, češ da je z opravičilom zadeva zaključena. V odgovor na Hancockov odstop je nato Johnson v soboto sporočil, da je lahko minister zelo ponosen na to, kar je dosegel, tako na področju boja proti pandemiji kot pred tem.

Javid nedavno odstopil s položaja ministra za finance

Ministrstvo za zdravje bo po novem vodil Sajid Javid, ki je sporočil, da je počaščen nad imenovanjem “v tem kritičnem času”. Javid se v vladno ekipo vrača 16 mesecev po odstopu s položaja ministra za finance. Še pred tem je bil minister za notranje zadeve, zasedel je tudi nekatere druge visoke položaje v vladi, poroča BBC. Ena izmed njegovih prvih nalog na čelu zdravstvenega resorja bo preučitev podatkov pred za 19. julij predvideno odpravo omejitvenih ukrepov v Angliji, ki so jo ta mesec prestavili zaradi vnovičnega naraščanja okužb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!