Salman Rushdie spregovoril o napadu: Prihajal je nizko pri tleh. Kot izstrelek

Kultura 13. Apr 202413:23 0 komentarjev
Salman Rushdie
Salman Rushdie prvič spregovoril o napadu (Foto: PROFIMEDIA)

Salman Rushdie je v intervjuju za CBS prvič spregovoril o lanskem napadu nanj. "Zdelo se mi je, kot da bi nekaj prišlo iz daljne preteklosti in me skušalo povleči nazaj," je med drugim razkril v intervjuju.

Britansko-indijski pisatelj Salman Rushdie je v prvem televizijskem intervjuju po napadu nanj in pred izidom knjige Nož: premišljevanja po poskusu umora, ki bo izšla 16. aprila tudi v slovenščini, spregovori o napadu nanj. Kot je med drugim povedal, je bil napadalec z nožem “zadnja stvar, ki jo je videl z desnim očesom”.

“Zdelo se mi je, kot da bi nekaj prišlo iz daljne preteklosti in me skušalo povleči nazaj, če hočete, da bi me ubilo,” je povedal v Indiji rojeni britansko-ameriški avtor knjig Satanski stihi in Otroci polnoči.

Napad na pisatelja se je zgodil v ZDA avgusta 2022. Tik preden je Rushdie na enem svojih nastopov začel s predavanjem, je k njemu skočil napadalec z nožem in ga večkrat zabodel v trup, vrat in obraz ter ga hudo poškodoval. Rushdie je napad preživel, a je oslepel na eno oko.

napad Salman Rushide
Foto: Pilar Pintagro/REUTERS

“Torej si to ti. Tukaj si”

“Sedel sem na odru na desni strani,” je povedal Rushdie. “Potem sem s kotičkom desnega očesa – zadnja stvar, ki jo bom še kdajkoli videl z desnim očesom – videl moškega v črnem, ki je tekel proti meni po desni strani. Črna oblačila, črna maska na obrazu. Prihajal je nizko pri tleh. Kot izstrelek.”

“Priznam, včasih sem si predstavljal, da se moj morilec pojavi na kakšnem javnem dogodku in me napade prav na ta način. Ko sem zagledal to morilsko postavo, ki je hitela proti meni, sem najprej pomislil: “Torej si to ti. Tukaj si’,” je povedal.

Po napadu je Rushdie šest tednov ostal v bolnišnici. “Eden od kirurgov, ki mi je rešil življenje, mi je rekel: ‘Najprej ste imeli veliko smolo, potem pa še veliko srečo’. Vprašal sem: ‘Kaj je sreča?’ in on je rekel: ‘Sreča je, da človek, ki vas je napadel, ni imel pojma, kako ubiti človeka z nožem,'” je Rushdie povedal v oddaji 60 minut na CBS.

Satanski stihi
Satanski stihi (Foto: PROFIMEDIA)

30 let po fatvi

Napad se je zgodil več kot 30 let po tem, ko je nekdanji iranski verski voditelj, ajatola Homeini leta 1989 za Rushdieja izrekel fatvo ali smrtno obsodbo zaradi njegovega romana Satanski stihi. Po grožnji s smrtjo se je Rushdie več let skrival in živel pod policijsko zaščito.

Sojenje Hadiju Matarju, ki je obtožen napada na pisatelja, je bilo januarja preloženo zaradi prihajajoče knjige spominov. Njegov odvetnik je trdil, da so upravičeni do vpogleda v spomine in vse s tem povezano gradivo pred sojenjem, saj naj bi to predstavljalo dokazno gradivo.

Rushdie je junija lani v vnaprej posnetem nastopu na festivalu Hay napovedal, da pripravlja spomine. Knjiga, ki izide pri založbi Penguin in obsega 224 strani, je prva, ki jo je napisal po napadu. “Nujno sem moral napisati to knjigo: je način, da prevzamem nadzor nad tem, kar se je zgodilo, in da na nasilje odgovorim z umetnostjo,” je pojasnil pisatelj.

Salman Rushdie (1947) je doslej napisal 15 romanov, med njimi z bookerjem nagrajen roman Otroci polnoči. Njegove knjige so prevedene v več kot 40 jezikov. V slovenščino so med drugim prevedena dela Satanski stihi, Tla pod njenimi nogami, Klovn Šalimar, Mavrov poslednji vzdih, Harun in morje zgodb ter Joseph Anton. Leta 2023 ga je revija Times imenovala za enega izmed sto najvplivnejših ljudi na svetu.

#related-news_3

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!