Sankcije močno udarile Rusijo: prihodki od izvoza nafte strmoglavili

Svet 15. Mar 202315:26 11 komentarjev
Nafta Rusija
Profimedia

Po tem, ko je Zahod prepovedal kupovanje, uvoz in transfer surove nafte in določenih naftnih derivatov iz Rusije v Evropsko unijo, so se ruski prihodki od izvoza nafte februarja bistveno znižali. Rusija je prejšnji mesec z izvozom nafte zaslužila 11,6 milijarde dolarjev, kar je 42 odstotkov manj kot februarja lani. Količina izvožene nafte sicer ostaja približno enaka.

Ruski prihodki od izvoza nafte so bili februarja medletno nižji za 42 odstotkov, potem ko je Zahod poostril sankcije proti državi, navaja Mednarodna agencija za energijo (IEA).

Rusija je prejšnji mesec z izvozom nafte zaslužila 11,6 milijarde dolarjev, januarja 14,3 milijarde, pred enim letom pa 20 milijard dolarjev. Pri količini izvoza nafte agencija ne zaznava večjih sprememb.

Največja svetovna država je februarja na svetovne trge še vedno pošiljala “približno enako” količino nafte, poročilo IEA povzema francoska tiskovna agencija AFP.

“To kaže, da je bil režim sankcij skupine G7 učinkovit, saj ni omejil svetovne oskrbe s surovo nafto in izdelki, hkrati pa je omejil zmožnost Rusije, da ustvarja prihodke od izvoza,” ugotavljajo v IEA.

Ruski izvoz nafte se je februarja zmanjšal za 500.000 159-litrskih sodov na 7,5 milijona sodov na dan, pri čemer so se močno zmanjšale pošiljke v EU.

“Nedavni podatki o sledenju tankerjev kažejo, da je Moskvi uspelo večino sodov, ki so bili prej namenjeni v EU in ZDA, preusmeriti na nove trge v Aziji, Afriki in na Bližnjem vzhodu,” so zapisali v poročilu.

Članice EU so se v luči ruskega napada na Ukrajino junija dogovorile o svežnju sankcij, ki prepoveduje kupovanje, uvoz in transfer surove nafte in določenih naftnih derivatov iz Rusije v unijo. Dogovorile so se, da bo prehodno obdobje za ustavitev uvoza surove nafte trajalo šest mesecev, tako da je embargo začel veljati 5. decembra.

V začetku decembra je skupaj z embargom na uvoz večine ruske surove nafte začela veljati tudi cenovna kapica za surovo nafto, ki jo Moskva izvaža v tretje države. Članice EU so jo določile pri 60 dolarjih na 159-litrski sod, pri čemer so se uskladile s skupino G7 in nekaterimi drugimi partnericami.

Od 5. februarja je v veljavi še embargo na ruske naftne derivate. S tem dnem je EU skupaj s skupino G7 uvedla tudi kapico za derivate, ki jih Rusija izvaža v tretje države. Za derivate, ki so dražji od surove nafte, so zgornjo mejo določili pri 100 dolarjih na 159-litrski sod, za cenejše pa pri 45 dolarjih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje