Sanna Marin po volilnem porazu napovedala odstop kot predsednica stranke

Svet 05. Apr 202311:49 1 komentar
Sanna Marin
Profimedia

Finska premierka Sanna Marin je po nedeljskem porazu na parlamentarnih volitvah napovedala, da bo septembra odstopila s položaja predsednice socialdemokratske stranke (SDP). Njena stranka se je namreč uvrstila na tretje mesto in izgubila položaj najmočnejše parlamentarne stranke na Finskem.

“Prišla sem do zaključka, da si na prihodnjem kongresu stranke septembra ne bom prizadevala za nadaljevanje vodenja SDP,” je povedala Sanna Marin na novinarski konferenci v Helsinkih.

Socialdemokrati so 2. aprila na parlamentarnih volitvah izgubili položaj najmočnejše parlamentarne stranke, novo vlado pa bo sedaj sestavljal nekdanji finančni minister Petteri Orpo, sicer vodja desnosredinske Stranke nacionalne koalicije (NCP).

Premierka Marin je kmalu po volitvah priznala poraz. Stranki NCP in desničarski stranki Finci je čestitala za rezultat, NCP pa tudi za zmago. “Demokracija je povedala svoje,” je takrat še dodala. Na Finskem največja stranka v parlamentu tradicionalno dobi prvo priložnost za sestavo vlade in od devetdesetih let prejšnjega stoletja je ta stranka vedno zahtevala položaj predsednika vlade.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje