Sarkozyja spoznali za krivega v aferi Bygmalion

Svet 30. Sep 202111:10 > 12:40 0 komentarjev
Nicolas Sarkozy
Gonzalo Fuentes/REUTERS

Nekdanjega francoskega predsednika Sarkozyja so sinoči spoznali za krivega nezakonitega financiranja predsedniške kampanje. Sodišče v Parizu ga je obsodilo na eno leto hišnega pripora.

Pariško kazensko sodišče je v četrtek Nicolasa Sarkozyja spoznalo za krivega nezakonitega financiranja volilne kampanje v okviru afere Bygmalion.

Nekdanji francoski predsednik, ki na obravnavi ni bil fizično prisoten, je junija med sojenjem zanikal kakršenkoli “namen goljufije” in zanikal, da bi vedel za številne lažne račune, s katerimi bi lahko financiral svojo predsedniško kampanjo leta 2012. Afera Bygmalion je privrela na plan pred devetimi leti, ko se je nekdanji francoski predsednik ponovno potegoval za prvi stolček v državi.

Očitali so mu, da je v okviru desnosredinske stranke Zveza za ljudsko gibanje (fr. Union pour un Mouvement Populaire, UMP) s ponarejanjem računov prikrival dejansko višino volilne kampanje. Dejansko stanje stroškov se je tako izkazalo za skoraj dvakrat višje, in sicer so po razkritju afere ugotovili, da je znašal 42,8 milijona evrov. V Franciji imajo namreč omejeno višino stroškov, ki jih kandidati lahko porabijo za kampanje. Leta 2012 je bila meja postavljena pri 22,5 milijona evrov.

Sarkozy je bil na pariškem sodišču obtožen, da je ključ opozorilom nadaljeval s pretirano porabo ter presegel dovoljeno mejo. 66-letni nekdanji francoski predsednik je se je tako okoristil s prevaro, obsodili pa so ga na eno leto hišnega pripora. Ob Sarkozyju je bilo v aferi Bygmalion obtoženih še 13 ljudi, ki jih je sodišče danes prav tako spoznalo za krive in obsodilo na večletne kazni. Gre za nekdanje uslužbence podjetja za odnose z javnostmi Bygmalion ter člane nekdanje stranke UMP, ki se je kasneje preimenovala v Republikance.

bygmalion
Stephane Mahe/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!