Prvi rezultati volitev v BiH kažejo na poraz Izetbegovića in Dodika

Svet 02. Okt 202208:44 > 22:14 0 komentarjev
PROFIMEDIA

V Bosni in Hercegovini so danes potekale splošne volitve. Do 15. ure je glasovalo 35 odstotkov od nekaj več kot 3,3 milijona volilnih upravičencev, na voliščih pa so zabeležili več incidentov, nepravilnosti in celo poskus resne volilne prevare. Volišča so se zaprla ob 19. uri, po zaprtju volišč pa so prvi izidi kazali, da za bošnjaškega člana predsedstva BiH vodi kandidat združene bošnjaške opozicije Denis Bečirović, za hrvaškega člana predsedstva pa dosedanji član predsedstva BiH iz vrst Hrvatov Željo Komšić. Volilna udeležba je bila 50-odstotna. Volitve, ki po ocenah analitikov bistvenih sprememb v razdeljeni BiH ne bodo prinesle, bodo državo po ocenah, ki jih navaja N1 Sarajevo, stale več kot šest milijonov evrov.

Ob 19. uri so se zaprla zaprla skoraj vsa od 5.900 volišč v državi. Po zadnjih informacijah, ki so prišle iz štaba največje bošnjaške stranke SDA, je bilo doslej preštetih 74 odstotkov oziroma 642.103 glasov. Denis Bećirović je prejel 642.103 glasov, njegov največji tekmec in dosedanji član predsedstva BiH iz vrst Bošnjakov Bakir Izetbegović pa 164.597 glasove. Tretjeuvrščeni Mirsad Hadžikadić iz koalicije Država je prejel 19.962 glasov.

Željo Komšić iz Demokratske fronte, ki ga Hrvati ne sprejemajo kot svojega legitimnega predstavnika, vodi pred drugouvrščeno Borjano Krišto. Slednjo podpirajo vse hrvaške stranke v BiH. Komšić je dobil 155.396 glasov, Borjana Krišto pa 66.521.

Med kandidati za srbskega člana predsedstva BiH vodi sedanja predsednica Republike Srbske in članica največje stranke bosanskih Srbov SNSD Željka Cvijanović. Iz SNSD so, sicer na razmeroma majhnem vzorcu, objavili, da ima njihova kandidatka dvakrat več glasov od njenega glavnega protikandidata, predsednika SDS Mirka Šarovića.

Po besedah generalnega sekretarja opozicijske stranke PDP Igorja Crnadaka pa dosedanji srbski član predsedstva BiH in predsednik SNSD Milorad Dodik izgublja v tekmi za predsednika entitete Republike Srbske. Tega naj bi glede na število doslej preštetih glasov prehitela njegova največja tekmica Jelena Trivić, kandidatka opozicijskih srbskih strank v Republiki Srbski.

60 tisoč opazovalcev volitev

Okoli 3,36 milijona volilnih upravičencev je na današnjih volitvah izbiralo tri člane predsedstva BiH, poslance spodnjega doma parlamenta BiH, spodnjega doma parlamenta bošnjaško-hrvaške Federacije BiH, parlamenta Republike Srbske, predsednika in dva podpredsednika slednje ter člane skupščin desetih kantonov federacije. Za te položaje je kandiralo več kot 7.200 kandidatov iz 90 političnih strank in 38 strankarskih koalicij ter 17 neodvisnih kandidatov.

Volitve v BiH je nadziralo okoli 60.000 opazovalcev, med njimi skoraj štiri tisoč mednarodnih. Ti so zabeležili več incidentov, nepravilnosti in celo poskus večje volilne prevare. Koalicija za svobodne in poštene volitve Pod lupo je sporočila, da je zabeležila 65 hujših kršitev volilnega zakona BiH.

Celovitejše podatke o volilnih rezultatih – prve delne -, ki jih bo sporočila državna volilna komisija, je pričakovati okoli polnoči. Na prvi novinarski konferenci po zaprtju volišč je danes zvečer sporočila le, da je bila volilna udeležba 50-odstotna. Rok za objavo končnih in uradnih rezultatov je 30 dni od dneva volitev. Po objavi uradnih rezultatov bo sledila druga faza volilnega procesa, ko bodo posredno izbirali predstavnike v dom narodov parlamenta BiH in Federacije BiH ter predsednika in dva podpredsednika te entitete.

Christian Schmidt
PROFIMEDIA

Po volitvah sprememba volilne zakonodaje

Volitve potekajo v času hudih političnih napetosti. Mednarodni odposlanci in visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt kot glavni problem izpostavljajo vse glasnejše pozive k delitvi države, ki prihajajo iz vrst bosanskih Srbov, in neizvajanje nujno potrebnih reform, ki bi državo približale članstvu v EU. Schmidt je sicer v pogovoru za nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) že v dneh pred volitvami napovedal, da bo po nedeljskih volitvah vztrajal pri spremembah volilne zakonodaje. Dejal je, da bo te sprejel ne glede na nasprotovanja v državi, a je zagotovil, da bodo v skladu z ustavo BiH.

Nekaj ur po zaprtju volišč pa je tudi dejansko sporočil, da je uvedel spremembe volilne zakonodaje. Državljanom je v javnem pismu pojasnil, da je sprejel odločitve, “ki bodo zagotovile, da bo njihov glas upoštevan in da bo spoštovana njihova demokratična volja”. V javnem pismu, ki ga je naslovil na državljane BiH, je Schmidt poudaril, da je sprejel odločitve, ki bodo zagotovile, da bo njihov glas upoštevan in da bo spoštovana njihova demokratična volja. Med drugim pa je pojasnil, da je je poenostavil mnogo postopkov in uvedel mehanizme za deblokado in stroge roke, s čimer bo zagotovil delovanje Federacije BiH.

BiH
Amel Emrić/REUTERS

Volitve minile v znamenju nepravilnosti

Večina volišč se je odprla ob 7. uri zjutraj. Na voliščih je prišlo do manjših zamud, eno od volišč v Sarajevu pa so odprli skoraj uro kasneje, ker je predsednik volilnega odbora zaspal. Prebudila ga je policija, ki so jo poslali na njegov naslov. Mediji v BiH so čez dan poročali o več nepravilnostih in celo fizičnih obračunavanjih na voliščih. V vasi Hozići pri Bosanskem Novem pa je bil potrjen tudi eden od resnejših poskusov volilne prevare. Tja je nekdo prinesel 350 predhodno izpolnjenih glasovnic za vse ravni oblasti, zaradi česar so razrešili volilni odbor. Na podlagi odločitve glavnega tožilca BiH Milanka Kajganića so aretirali pet članov odbora.

Dvakrat so zaradi nepravilnosti začasno zaprli volišče v Livnu, potem ko sta podpredsednik volilnega odbora in neka ženska zagrozila, da bosta z volišča odnesla glasovnice. V Veliki Kladuši je na enem od volišč prišlo do fizičnega napada na člana volilnega odbora, v Doboju pa do napada na mednarodnega opazovalca, je poročala televizija N1. Napad na mednarodnega opazovalca, ki se je zgodil med njegovim fotografiranjem volivcev, je komentiral tudi Arnautović. Dejal je, da je opazovalca napadel eden od volivcev, ki ni hotel, da bi ga ta fotografiral.

Začasno so zaprli tudi eno od volišč v Sarajevu, potem ko je ob vhodu na volišče za posledicami epileptičnega napada umrla 81-letna ženska, je poročal časnik Dnevni avaz. To volišče bo zato odprto dve uri dlje, je sporočil Arnautović.

Na redakcijo Dnevnega avaza se je zaradi nepravilnosti na volišču obrnil volivec iz Tuzle Dražen Jurišić. Ta je na volišču opazil, da je na seznamu volilnih upravičencev njegov pokojni ded, ki je umrl pred 40 leti, opazil pa je tudi imeni svoje tete in babice, ki sta umrli pred več kot 12 leti. “Predsednica komisije je vpila, da ne morejo ničesar storiti in da so dobili takšne papirje. Pa to ni bil primer samo pri meni, še štirje ljudje, ki so prišli, so doživeli isto,” je za časnik povedal Jurišić.

V vasi Čengić so po poročanju tamkajšnjih medijev opazili še eno zanimivost. Nekateri prebivalci vasi, ki so do volitev še dobro videli, so na volišče prišli v spremstvu vodnikov. Vsa potrdila, da so čez noč “oslepeli”, je po poročanju lokalne televizije BN TV podpisala direktorica zdravstvenega doma v Bijeljini in članica stranke SNSD Danijela Đukin. Kot so ugotovili po dodatnem preverjanju, je potrdila zdravnice tik pred volitvami dobilo 80 oseb, glasovanje pa so zato za dve uri prekinili.

BiH
Dado Ruvić/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!