Še ena zahteva Turčije: po novem jo bo treba imenovati drugače

Svet 03. Jun 202215:38 > 15:39 0 komentarjev
Recep Tayyip Erdogan
Bernadett Szabo/REUTERS

Država Turčija se bo odslej na zasedanjih Združenih narodov imenovala 'Türkiye'. Gre za korak k preoblikovanju podobe Turčije, ki jo je turška vlada začela decembra.

Država Turčija je v procesu preoblikovanja podobe, v sklopu katere je tudi drugačno poimenovanje države. Ta se odslej na hodnikih Združenih narodov ne bo imenovala več Turkey, temveč bo v uporabi turško poimenovanje, in sicer Türkiye. Predlog so v sekretariatu Združenih narodov sprejeli, zato bo od zdaj Turčija na zasedenjih navedena z novim imenom.

“Proces, ki se je začel pod okriljem našega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana zato, da bi povečali vrednost blagovne znamke naše države, bo kmalu končan,” je pred dnevi tvitnil turški zunanji minister Mevlüt Çavuşoğlu. Turški zunanji minister je v pismu, ki ga je naslovil na Generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa decembra lani zapisal, da bo vlada odslej uporabljala ime Türkiye namesto angleške različice Turkey, nemške Türkei ali francoske Turquie, kot je bilo to v navadi v preteklosti.

Tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric je v odzivu na preimenovanje dejal, da so v ZN sprejeli predlog turške vlade in da je začel veljati takoj, ko so prejeli zahtevo in pregledali njeno legitimnost. “Ne gre za vprašanje, ali se s preimenovanjem strinjamo ali ne. Države lahko svobodno izberejo, kako želijo biti poimenovane. To se sicer ne dogaja vsak dan, vendar ni nenavadno, da države želijo spremeniti svoja imena,” je še dodal.

Turški zunanji minister Çavuşoğlu je sicer pred dnevi povedal, da je vlada v skupnem sodelovanju s turškim direktoratom za komuniciranje, ki je povezano s predsedniškim uradom, uspešno postavila temelje za prenovo blagovne znamke. “ZN in drugim mednarodnim organizacijam ter ostalim državam smo omogočili, da te spremembe vidijo,” je še dodal.

Turški predsednik Erdoğan je v sklopu kampanje za preoblikovanje podobe Turčije mednarodno skupnost pozval, naj v vseh jezikih za poimenovanje Turčije uporabljajo Türkiye, saj ta po njegovih besedah najbolje predstavlja in izraža kulturo, civilizacijo in vrednote turškega prebivalstva, navaja Al Džazira. Prav tako je podjetja pozval, naj na proizvode, ki jih izvažajo, napišejo “made in Türkiye” (izdelano v Türkiye). Tudi turške državne institucije so dobile navodilo, naj v svojih korespondencah uporabljajo Türkiye.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!