Se začenja? Ukrajina je na veliko protiofenzivo pripravljena

Svet 03. Jun 202313:17 > 20:23 17 komentarjev
Napad na Kijev
REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je za Wall Street Journal potrdil, da je Ukrajina pripravljena sprožiti dolgo pričakovano veliko protiofenzivo in osvoboditi zasedene dele ukrajinskega ozemlja. "Ne vem, koliko časa bo trajalo, a odločeni smo, da v tej vojni zmagamo," je dejal.

Ukrajina je pripravljena zagnati dolgo pričakovano protiofenzivo, da bi ponovno zavzela rusko okupirano ozemlje, je v intervjuju za Wall Street Journal dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Dejal je: “Trdno verjamemo, da nam bo uspelo. Odločeni smo zmagati to vojno. Ne vem, koliko časa bo trajalo. Če sem iskren, gre lahko v različne smeri, zelo različne. Toda to bomo storili in smo pripravljeni.”

PROFIMEDIA

Reuters je tudi poročal, da je Zelenski prejšnji mesec dejal, da mora Ukrajina počakati, da prispe več zahodnih oklepnih vozil, preden začne protiofenzivo. Diplomatsko si prizadeva ohraniti podporo Zahoda in si prizadeva za več vojaške pomoči in orožja, kar je ključnega pomena za uspeh Ukrajine pri njenih načrtih.

Rusija je so zdaj že okupirala dele ukrajinskega ozemlja na vzhodu, jugu in jugovzhodu Ukrajine. Cilj Ukrajine je, da zasedena ozemlja osvobodi do konca letošnjega leta.

Kot poroča britanski Guardian, je dolgo obdobje suhega vremena v nekaterih delih Ukrajine zdaj spodbudilo pričakovanja, da se lahko protiofenziva začne. In da je tudi neizbežna. V zadnjih nekaj tednih je Ukrajina tudi začela stopnjevati napade na ruska skladišča streliva in logistične poti.

Tank v Ukrajini
REUTERS/Sofiia Gatilova

Pred nedavnim je bil v Kijevu na pogovoru z Zelenskim tudi general David Petraeus, ki je bil direktor ameriške CIE in je v Iraku in Afganistanu vodil mednarodne sile. Za BBC je ocenil, da je lahko ukrajinska protiofenziva “zelo impresivna” in da lahko tudi uspe. Poudaril je tudi, da so Ukrajinci “zelo odločeni zmagati to vojno.”

Sredi maja so ukrajinske oblasti pojasnjevale, da za sprožitev protiofenzive potrebujejo še nekaj časa, vojaški analitiki pa so že takrat ocenjevali, da je pripravljenost Ukrajine na protiofenzivo odvisna predvsem od oborožitve z Zahoda, a da ko se bo začela, se bo začela s pokom.

Vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je danes izrazil pripravljenost poslati svoje borce v rusko regijo Belgorod, ki meji na Ukrajino in je v zadnjem času pogosto tarča napadov. Prigožin se je zapletel v javni spor z rusko vojsko in obtožil vojaško vodstvo v Moskvi, da ni sposobno braniti Belgoroda.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov je dejal, da je bila regija v petek tarča 500 napadov, vključno z artilerijskim in raketnim obstreljevanjem. Pri tem je po njegovih besedah umrlo pet ljudi. V napadih v zadnjih dneh je bilo najhuje prizadeto je bilo mesto Šebekino, od koder je pobegnilo več sto prebivalcev, skupno pa je vasi na jugozahodu Belgoroda zapustilo že na tisoče ljudi. (STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje