Kako bomo vedeli, da se je velika ukrajinska protiofenziva res začela

Svet 18. Maj 202321:35 19 komentarjev
Tank v Ukrajini
REUTERS/Sofiia Gatilova

Že več mesecev iz Ukrajine prihajajo signali, da je težko pričakovana protiofenziva neizbežna. Nedavni ukrajinski protinapadi in nekaj uspehov v okolici Bahmuta so povzročili zmedo v ruskih vrstah. A vojaški strokovnjaki pravijo, da bo Kijev začetek večje ofenzive naznanil z obsežno uporabo orožja in oklepnikov, ki jih je dobil od ZDA in drugih zaveznikov.

Vojna v Ukrajini se približuje svojemu petnajstemu mesecu, a večjih sprememb v prvih bojnih vrstah že nekaj časa ni. Pojavljajo se vprašanja, kdaj bodo ukrajinske sile začele težko pričakovano protiofenzivo.

“Mislim, da se bo ukrajinska protiofenziva začela s pokom, dobesedno in v prenesenem pomenu,” je za Business Insider dejal Mark Cancian, upokojeni polkovnik ameriške mornariške pehote.

Ukrajina že več mesecev nakazuje, da bo izvedla obsežen protinapad za osvoboditev zavzetega ozemlja. Ta bi sledil neuspešni ofenzivi, ki so jo pozimi izvedle ruske sile. Že nekaj časa je vojna mukotrpen boj na frontnih črtah, ki se iz dneva v dan bistveno ne spreminjajo. V ospredju spopadov je predvsem od vojne razdejano mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine.

Zavezniki so Ukrajini namenili gore težke oborožitve, med drugim napredne, sodobne tanke, pehotna bojna vozila in druge sisteme, ki naj bi pomagali pri okrepitvi zračne obrambe Kijeva.

Bahmut, Ukrajina
REUTERS/Sofiia Gatilova

Čeprav ukrajinski uradniki še vedno molčijo o operativnih podrobnostih, pa so spregovorili o svojih ambicijah in nakazali, da je vojska pripravljena. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je konec aprila na primer dejal, da je Kijev pripravljen uporabiti zahodno orožje, da bi Rusijo “udarili z železno pestjo”. Dejal je, da potrebujejo “pravo vreme, božjo voljo in odločitev poveljnikov”. Kasneje se je sicer potegnil nazaj in izrazil pomisleke.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem prejšnji teden v pogovoru za več evropskih radiotelevizij zatrdil, da njegove sile potrebujejo še več časa.

Prejšnji teden so ukrajinske sile sporočile, da so napredovale in izvedle nekaj učinkovitih protinapadov na fronti, tudi v okolici Bahmuta, kjer so imeli ključno vlogo plačanci ruske najemniške vojaške skupine Wagner. Dejali so celo, da so ruske vojake pregnali iz nekaterih delov mesta, in kot dokaz objavili posnetke.

Jevgenij Prigožin, vodja skupine Wagner, je pozneje trdil, da je ukrajinska protiofenziva že v polnem teku, in obtožil Zelenskega, da laže, ko pravi, da potrebujejo več časa. A da bi šlo za obsežno protiofenzivo, so v Kijevu že zanikali, rusko obrambno ministrstvo pa je prav tako zanikalo poročanje, da je Ukrajina na fronti dosegla kakršenkoli napredek.

Da bo znak prave protiofenzive prav širša uporaba sodobnega orožja z Zahoda, meni tudi Andrew Metrick, sodelavec obrambnega programa Centra za novo ameriško varnost s sedežem v Washingtonu.

Ni jasno, koliko oborožitve z Zahoda Ukrajina že aktivno uporablja, saj nekatera usposabljanja še potekajo, nekaj orožja pa je še v fazi dobave. A generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je konec aprila dejal, da je bilo Kijevu dobavljenih več kot 98 odstotkov obljubljenih bojnih vozil, vključno z več kot 1.550 oklepniki, 230 tanki in “ogromno količino streliva”.

“Skupaj smo usposobili in opremili več kot devet novih ukrajinskih brigad, kar bo Ukrajino postavilo v močan položaj, da bo lahko ponovno zavzela zasedena ozemlja,” je aprila še pojasnil Stoltenberg.

Cancian, ki za Business Insider pravi, da se bo vse skupaj začelo s pokom, je prepričan, da bo začetek protiofenzive “zelo očiten”. A po njegovih besedah bodo Ukrajinci počakali več dni, preden bodo podali kakršnekoli izjave o svoji protiofenzivi, da bi Ruse čim dlje pustili v temi, dokler “ne bo prav vsem jasno, kaj se dogaja”.

Boji v okolici Bahmuta

Podobnega mnenja je tudi Metrick. “To je dobra operativna praksa, stvari čim dlje držati pod radarjem. Ruske oborožene sile morajo čim dlje ugibati, ali so Ukrajinci res angažirali vse sile,” je dejal.

Čeprav Zelenski priznava, da bi lahko bili uspešni tudi z opremo in orožjem, ki ga imajo doslej, meni, da bi v tem trenutku izgubili preveč ljudi. “Mislim, da je to nesprejemljivo. Zato moramo počakati. Še vedno potrebujemo nekaj več časa.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje