Sedem let ni hodil v službo, delodajalec pa mu je vseeno moral dajati plačo

Magazin 04. Sep 202309:50 2 komentarja
hišnik
PROFIMEDIA

Hrvaški hišnik kar sedem let ni prišel v službo. Delodajalec je za to vedel, pa mu je kljub temu moral izplačevati polno plačo. Zdaj hišniku grozi, da bo moral znesek z obrestmi vrniti.

Hrvat Ante je bil zaposlen kot hišnik v domu za mladostnike v okolici Zagreba. V domu z njegovim delom niso bili zadovoljni in na to so ga vseskozi opozarjali ter ga pozivali, naj delo začne opravljati bolje. Toda namesto da bi kritiko vzel resno in izboljšal delovne navade, se je odločil, da bo tožil svojega delodajalca. Med drugim mu je očital šikaniranje in diskriminacijo na delovnem mestu ter podcenjevanje opravljenega dela.

Tožbo je Ante sprožil leta 2012 in nemudoma prenehal hoditi v službo. Zaradi zakonske obveznosti mu je delodajalec moral do decembra 2019, ko je primer dobil epilog na sodišču, izplačevati polno plačo z vsemi dodatki in celo jubilejno nagrado. V sedmih letih je tako dobil več kot 897.705 hrvaških kun bruto (okoli 119.000 evrov bruto).

Po vrnitvi na delo nova tožba

Vse pa kaže, da se ležernih sedem let Anteju na koncu vendarle ne bo obrestovalo. Ni mu namreč uspelo dokazati vrste obtožb proti delodajalcu, zato je oktobra leta 2019 drugostopenjsko sodišče njegovo sodbo pravnomočno zavrnilo.

Ante se je zato decembra istega leta vrnil na delo, delodajalec pa mu je takoj po prihodu vročil odpoved delovnega razmerja. Glavni razlog je bila sedemletna odsotnost iz službe.

Vendar se s tem sodna saga ni končala, saj je Ante proti delodajalcu sprožil novo tožbo, češ da je bila odpoved nezakonita. Z njo je zahteval vrnitev na delovno mesto, sodišče pa v tem primeru še ni odločilo.

Vrniti mora celoten znesek z obrestmi

Dolžan mu ni ostal niti delodajalec. Ker Ante ni hotel vrniti plače, ki jo je prejel v teh sedmih letih, je proti njemu vložil tožbo in uspel. Sodnik je odločil, da mora Ante nekdanjemu delodajalcu izplačati več kot milijon kun oziroma približno 137.000 evrov (119.000 evrov bruto plače in 18.400 evrov nadomestila stroškov). V to so vštete tudi zakonske zamudne obresti, ki tečejo od začetka leta 2020.

Sodba sicer še ni pravnomočna, zato je nanjo še možna pritožba. V primeru pravnomočnosti bi lahko skupni znesek, ki ga bo moral vrniti Ante, dosegel do 150.000 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje