Sedem vaj, ki lahko škodijo vašemu zdravju

Navdih 12. Nov 202319:20 0 komentarjev
Fitnes
Foto: PROFIMEDIA

Gibanje je ena ključnih sestavin za zdrav način življenja, a če pri nekaterih vajah niste dovolj previdni, lahko to povzroči več škode kot koristi.

Trenerji opozarjajo na nekatere vaje z utežmi, ki lahko poškodujejo nekatere dele telesa, če niste dovolj previdni.

Romunski mrtvi dvig

Romunski mrtvi dvigi lahko povzročijo veliko škode vašemu hrbtu.

“Če jo izvajate nepravilno z zaobljenim hrbtom, lahko ta vaja precej obremeni spodnji del hrbta in povzroči morebitno poškodbo ledvenega diska,” osebno trenerko Kendro Gamble povzema N1 Zagreb.

Da bi to naredili varno, predlaga, da imate pri izvajanju te vadbe trden trup, kar nudi podporo hrbtu. “Ves čas ohranjajte nevtralno držo hrbtenice in uteži dvigujte z nogami, kot da bi jih potiskali v tla. In ne s hrbtom,” je poudarila.

Nihanje s kettlebelli

Nihanje s kettlebelli je ena najpogostejših vaj. “Ta vaja je vaja za noge in zadnjico ter spodbuja k delovanju precej mišic,” je povedal Kevin Lees, strokovnjak za šport. Dodal je, da lahko vaje, pri katerih teža ni vedno nadzorovana, pogosteje povzročijo poškodbe.

Prepričajte se, da jih izvajate v pravilni obliki, da se izognete poškodbam spodnjega dela hrbta, zapestij, komolcev in ramen, piše portal Best Life.

Veslanje

Pokončno veslanje lahko privede do “poškodb zaradi udarca”, pojasnjuje Lees, in sicer zaradi kota zapestij in komolcev ter vpliva na živce in mišice znotraj vaše ramenske votline, kar se imenuje glenohumeralni sklep. “Če želite to narediti pravilno, položite roke v širino ramen od palice, povlecite palico do polovice do prsi ali zadržite stranski dvig za 45 stopinj,” svetuje Less.

Tek

“Ena najpogostejših oblik vadbe je tek, ki pa je lahko precej naporen za telo, če ne nosite pravih čevljev,” je povedal Less in dodal, da so najpogostejše poškodbe stopal, gležnje, kolen in spodnjega dela hrbta.

Počepi z utežmi

Če počepe z utežmi izvajate nepravilno, lahko močno obremenite spodnji del hrbtenice, kar lahko povzroči poškodbe, je povedala Gamble.

Po njenih besedah se lahko zgodijo tudi poškodbe kolen. “Naredite to varno. Začnite z majhno utežjo, noge v širini ramen in nagnite medenico, da zmanjšate nagib naprej,” je svetovala.

Vaje za noge

Uporaba nekaterih naprav za krepitev nog, sploh tistih, pri katerih z nogami potiskate uteži, se zdijo dokaj varna, pa to ni povsem, ugotavlja Less.

“Pri tej vaji se predvsem krepi moč kvadricepsa. Čeprav se naprava z utežmi morda zdi varna alternativa za vadbo nog, lahko ta vaja dodatno obremeni koleno, poslabša stare poškodbe ali povzroči nove,” je ocenil.

Potiski uteži nad glavo

Potiski nad glavo lahko obremenijo ramo, če se izvajajo nepravilno, lahko pa tudi povzročijo poškodbo rotatorne manšete, skupino mišic v ramenskem sklepu. V nekaterih primerih lahko pride tudi do izpaha, opozarja Gamble.

“Če sedite, ne pritiskajte zgornjega dela hrbta na zadnji del sedeža, da bi se lopatica lahko vrtela, ampak raje stoje delajte te vaje, saj s tem stabilizirate hrbet in telo,” je še strnila Gamble.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!