Šef zloglasnega Wagnerja: “Zavzeli smo Bahmut. V pravnem smislu je naš”

Svet 03. Apr 202307:58 > 11:10 34 komentarjev
Jevgenij Prigožin
Concord Press Service/REUTERS

"To je zasebna vojaška zveza Wagner, to so možje, ki so zavzeli Bahmut. V pravnem smislu je naš," je sporočil šef Wagnerja Jevgenij Prigožin. Kijev medtem trdi, da v okolici mesta še vedno potekajo "vroči boji", in zanika navedbe Prigožina. V čigavih rokah je mesto, še ni povsem jasno.

Vodja zasebne najemniške vojske Wagner Jevgenij Prigožin je povedal, da so njegove sile “v pravnem smislu” osvojile kraj Bahmut.

Iz generalštaba ukrajinske vojske so nekoliko pozneje zatrdili, da so branilci Bahmuta odbili 20 napadov in da še vedno obvladujejo porušeno mesto, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prigožin je v najnovejši objavi na družbenem omrežju Telegram objavil videoposnetek z rusko zastavo v roki, za katero je dejal, da jo bodo njegove sile namestile na mestno hišo v Bahmutu.

Jevgenij Prigožin
PROFIMEDIA

“To je zasebna vojaška zveza Wagner, to so možje, ki so zavzeli Bahmut. V pravnem smislu je naš,” je sporočil. Kijev je prejšnji teden priznal, da so ruske sile delno uspešne pri napredovanju v mestu, a ukrajinska vojska vselej vztraja, da še naprej brani ta industrijski kraj v regiji Doneck.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski medtem pravi, da v okolici mesta potekajo “vroči boji”, in zanika navedbe Prigožina. V čigavih rokah je mesto, za zdaj še ni povsem jasno, piše agencija Reuters.

REUTERS (Uničen Bahmut)

“Sovražnik nadaljuje napade, a naši branilci pogumno varujejo mesto,” je sporočila ukrajinska vojska. Tudi namestnica obrambnega ministra Hanna Maliar razmere na vzhodnih bojiščih opisuje kot napete.

Mesto Bahmut, v katerem je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Kijev sicer trdi, da je Bahmut ključnega pomena za zadrževanje ruskih sil na celotni vzhodni fronti, ukrajinska strategija z obrambo mesta pa naj bi bila predvsem zmanjšati zmožnost Rusije, da bi v prihodnjih mesecih napredovala ali začela morebitno novo ofenzivo, in pridobiti čas, da se ukrajinske sile pripravijo na lastno protiofenzivo.

“Kljub hrupu v Evropi in ZDA”

Ruski veleposlanik v Minsku Boris Grizlov je v nedeljo zvečer napovedal, da bo Rusija na ozemlju Belorusije ob meji s Poljsko namestila taktično jedrsko orožje. Ob tem je dodal, da bodo bunkerji, potrebni za skladiščenje orožja, predvidoma pripravljeni do 1. julija.

“Namestitev orožja se bo zgodila kljub hrupu v Evropi in ZDA,” je dejal Grizlov, sicer nekdanji ruski notranji minister in predsednik dume. Ob tem je opozoril, da gre za sorazmeren ukrep ruskih oblasti. “Ko govorimo o namestitvi ameriškega jedrskega orožja v Evropi, potem moramo tudi mi sprejeti podobne ukrepe, ki bodo povečali varnost Belorusije in Rusije,” je poudaril.

Boris Grizlov
Boris Grizlov (Foto: PROFIMEDIA)

Spomnil je, da sta Rusija in Belorusija del unije. “Medtem ko ZDA svoje jedrsko orožje nameščajo v državah, ki jih vidijo kot marionete, pa imamo mi skupni prostor z Belorusijo,” je še dodal. Unija med Rusijo in Belorusijo je bila sicer sklenjena s sporazumom leta 1997 in predstavlja simbol želje po zbliževanju teh dveh držav.

Ruski predsednik Putin je namestitev jedrskega orožja na ozemlju Belorusije napovedal konec marca. Takrat je tudi dejal, da Moskva s tem ne krši nobenih mednarodnih konvencij, saj da ZDA to počnejo že dolgo. Ukrajina je v odzivu na Putinovo napoved opozorila, da je Kremelj vzel Belorusijo za jedrskega talca. Kijev je tudi zahteval sklic izredne seje Varnostnega sveta ZN.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje