Šele po 8 mesecih opazili, da so iz hotela ukradli znameniti portret Churchilla

Kultura 28. Avg 202211:26 0 komentarjev
Facebook/Fairmont Château Laurier

Iz kanadskega hotela so ukradli eno najznamenitejših fotografij v zgodovini, ikonični črno-beli portret Winstona Churchilla iz časa druge svetovne vojne. Kraje portreta, vrednega več kot sto tisoč evrov, pa zaposleni v hotelu niso opazili več kot osem mesecev – ukraden naj bi bil namreč nekje med lanskim božičem in 6. januarjem letos.

Iz hotela v kanadski prestolnici Ottawa je bil ukraden slavni portret Winstona Churchilla iz časa druge svetovne vojne. Tatovi so ga nadomestili s kopijo, česar pa osebje ni opazilo več mesecev.

Facebook/Fairmont Château Laurier

Nadzorni v hotelu Fairmont Château Laurier Hotel so potrebovali vsaj osem mesecev, preden so spoznali, da je bila več kot sto tisoč evrov vredna fotografija ukradena in zamenjana. “To dejanje nas globoko žalosti,” je na Facebooku zapisala upraviteljica hotela Geneviève Dumas in dodala, da je bil originalni portret v hotelu vse od leta 1998.

Fotografijo je leta 1941 posnel danes pokojni kanadski fotograf Yousuf Karsh in je, kot piše na uradni spletni strani pokojnega fotografa, “ena največkrat reproduciranih podob v zgodovini fotografije”. Leta 2016 jo je Banka Anglije denimo uporabila na svojem bankovcu za pet funtov.

Winston Churchill, bankovec
Profimedia

Originalna fotografija je v hotelu visela vse do obdobja med približno 25. decembrom 2021 in 6. januarjem 2022. Takrat je, kot sumijo odgovorni v hotelu, najverjetneje prišlo do kraje. Prejšnji vikend so zaposleni v hotelu opazili, da je portret nepravilno obešen in da se okvir ne ujema z ostalimi v prostoru. Javnost so zato zaprosili za njihove fotografije prostora. Primerjava med fotografijami prostora je pokazala, da v resnici ne gre za izvorni portret in okvir.

Preiskava kraje portreta poteka, bo besedah nekdanjega preiskovalca kraj umetnin Roberta Wittmana pa je bil tat verjetno “nekdo od znotraj”.

“Ko se pripetijo takšne situacije, ne gre za običajen rop; nekdo iz hotela je imel dostop, vedel je, kaj išče, kako je portret zavarovan in kako varovanje tudi zaobiti,” je Wittman povedal za kanadski medij CTV.

Priljubljena črno-bela fotografija ovekovečuje trenutek po tem, ko je fotograf Karsh nekdanjemu britanskemu premierju iz ust izmaknil cigaro, da bi Churchilla fotografiral brez nje. “Ko sem prišel nazaj do fotoaparata, je izgledal tako bojevito, kot da bi mi lahko kaj naredil. V tistem trenutku sem pritisnil na sprožilec,” je Karsh zapisal o ozadju ikonične fotografije. “Že takrat sem vedel, da sem posnel pomembno fotografijo, toda niti sanjalo se mi ni, da bo postala ena najbolj reproduciranih fotografij v zgodovini,” je še dodal.

Fotograf je v hotelu živel in delal dvajset let, zato jim je tudi zapustil zbirko svojih fotografij – vključno s slavnim portretom Winstona Churchilla.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!