Septembrske eksplozije poškodovale skoraj 250 metrov Severnega toka 1

Svet 02. Nov 202221:19 3 komentarji
severni tok, poškodbe
PROFIMEDIA

Septembrske eksplozije na dnu Baltskega morja so poškodovale skoraj 250 metrov Severnega toka 1, je sporočil upravljalec plinovoda. Na morskem dnu so odkrili tudi več kraterjev, globokih od tri do pet metrov.

Upravljalec plinovoda Severni tok 1, družba Nord Stream AG, je danes po opravljeni preiskavi škode na plinovodih, ki so jo konec septembra povzročile eksplozije, sporočil, da je bil uničen približno 250-metrski odsek plinovoda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Na morskem dnu vzdolž plinovoda Severni tok 1 je bilo na razdalji približno 248 metrov drug od drugega najdenih več kraterjev, globokih od tri do pet metrov,” je sporočil upravljalec plinovoda in dodal, da je del cevi med kraterji uničen.

Na plinovodih Severni tok 1 in 2 so septembra potrdili štiri puščanja plina. Do dveh uhajanj je prišlo v švedskih, do dveh pa v danskih vodah. Švedske in danske oblasti so ugotovile, da sta puščanja povzročili najmanj dve podvodni eksploziji, enakovredni detonaciji več sto kilogramov eksploziva.

Več držav je prepričanih, da je šlo pri poškodovanju plinovoda za namerno dejanje, pri čemer so nekateri prst uperili proti Moskvi. Tudi Rusija meni, da je na plinovodih šlo za sabotažo in eksplozije označila za dejanje mednarodnega terorizma. Po mnenju Moskve je sicer cilj sabotaže dokončno prekiniti odnose med EU in Rusijo ter oslabiti Evropo.

Plinovoda Severni tok 1 in 2 povezujeta Rusijo in Nemčijo pod Baltskim morjem. Rusija je dobavo plina po Severnem toku 1 v minulih mesecih najprej zmanjšala, nato pa konec avgusta popolnoma ustavila. Dobava po Severnem toku 2 nikoli ni stekla, saj je Nemčija tik pred rusko invazijo na Ukrajino februarja letos projekt ustavila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje