Sergeja Lavrova naj bi na Baliju hospitalizirali. Rusija: Gre za lažne novice

Svet 14. Nov 202211:19 2 komentarja
Sergej Lavrov
N1

Ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova naj bi ob prihodu na dvodnevni vrh 20 največjih svetovnih gospodarstev (G20), ki bo v torek in sredo potekal na indonezijskem otoku Bali, odpeljali v bolnišnico. Indonezijske oblasti so sicer sporočile, da je bil politik iz bolnišnice že odpuščen. Ruska stran pa je poročanje tujih medijev zanikala.

Trije neimenovani predstavniki indonezijske vlade in zdravstvenih oblasti so po pisanju Sky news poročali o tem, da so ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova po prihodu na Bali odpeljali v bolnišnico, kjer so mu zaradi težav s srcem nudili zdravniško pomoč. Tudi Guverner Balija Wayan Koster je potrdil, da so ruskega zunanjega ministra odpeljali na ”pregled” in da so ga ”nemudoma odpustili”.

Rusko zunanje ministrstvo je informacije o hospitalizaciji Lavrova označilo za ”lažne novice”. V objavi na Telegramu je tiskovna predstavnica ministrstva za zunanje zadeve Maria Zaharova zapisala: “Ne moremo verjeti svojim očem – izkazalo se je, da je bil hospitaliziran. To je seveda akrobatika lažnih novic. No, počakajte na svetovno ekskluzivo,” je dodala.

Zaharova je nato objavila tudi posnetek, v katerem Lavrov v sproščenih oblačilih sedi na balkonu. V posnetku ga vpraša za njegov odziv na poročanje medijev. Lavrov pa ji odvrne: ”Pravijo tudi, da je naš predsednik bolan (Vladimir Putin, op. a.), pa to ni res. Zahodni novinarji bi morali biti bolj pošteni in govoriti resnico,” je po pisanju Sky news dodal.

Lavrov je sicer najvišji ruski predstavnik, ki se bo udeležil vrha G20, ki se bo začel v torek. Ruske oblasti so namreč pred dnevi sporočile, da Putina ne bo na Bali. Po navedbah Kremlja ima ruski predsednik na urniku obveznosti, zaradi katerih “mora ostati v Ruski federaciji”. Čeprav Ukrajina ni članica skupine, je bil na vrh G20 povabljen tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je tako kot še nekatere zahodne države zaradi invazije na Ukrajino pozval k izključitvi Rusije iz G20.  Udeležence vrha naj bi nagovoril po video povezavi.

Voditelji 20 največjih svetovnih gospodarstev bodo po pisanju STA na vrhu razpravljali o številnih perečih temah. V ospredju bodo med drugim odnosi med ZDA in Kitajsko ter vojna v Ukrajini in z njo povezani prehranska in energetska kriza.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje