Serija brutalnih ropov ameriške trgovce sili v zaprtje: “Kriminal brez primere”

Svet 28. Sep 202312:10 5 komentarjev
ZDA
Foto: Zajem zaslona/X

Ameriški trgovci na drobno so vse bolj pretreseni zaradi uličnega kriminala. Lani so bili zaradi ropov oškodovani za približno 106 milijard evrov, zaradi nevzdržnosti poslovanja pa se jih vse več odloča tudi za zaprtje poslovalnic.

V Združenih državah Amerike (ZDA) zaznavajo vse več kriminala. Najbolj so na udaru trgovci na drobno, ki zaradi škode svoje poslovalnice vse pogosteje tudi zapirajo.

Lani so bili trgovci zaradi kriminala “brez primere” oškodovani za skupno 112 milijard ameriških dolarjev, kar je približno 106 milijard evrov, piše ameriški The Times.

Po pisanju ameriškega časnika gre v večini primerov za organizirane tolpe, ki so nekatere rope celo v živo prenašale na družbenih omrežjih.

Da bo zaprl trgovine v New Yorku, Seattlu, San Franciscu in Portlandu, se je denimo odločil eden največjih ameriških trgovcev Target.

“Ne moremo imeti še naprej teh trgovin, saj vse več nasilja ogroža varnost naših ekip in kupcev. Poslovanje pa postaja nevzdržno,” so predstavniki podjetja pojasnili za Times. V San Franciscu so svoje poslovalnice zaprle tudi verige Walgreens, Old Navy, Nordstrom in Whole Foods.

“Razočaran sem nad novicami, da se trgovci odločajo za zaprtje poslovalnic, prizadevam si za povečanje varnosti,” je ob tem dejal župan Oaklanda Sheng Thao.

Da vse več trgovin postaja žrtev kriminala, priznava tudi podpredsednik ameriškega nacionalnega trgovskega združenja (NRF) David Johnston. “Največja podjetja v državi in družinske trgovine se spopadajo s serijo nasilnih ropov. Razmere so vse slabše,” je komentiral. Johnston je dodal, da so trgovci na drobno priča “izjemnim stopnjam tatvin v trgovinah v kombinaciji z divjim kriminalom. Varnost pa ostaja prednostna naloga,” je prepričan Johnston.

Po podatkih NRF so bila lani najbolj “nevarna” območja Los Angeles, San Francisco in Oakland.

“Podjetja, ki spremljajo število nasilnih tatvin v svojih trgovinah, zaznavajo kar 35-odstotni porast. Zaradi tega vse več trgovcev krajša delovni čas ali celo zapira poslovalnice,” so pojasnili v NRF. Nekateri trgovci sicer ocenjujejo, da so strahovi pred kriminalom pretirani. James Kehoe, ki je bil še januarja letos glavni finančni direktor trgovskega velikana Walmart, je takrat dejal, da “so lani morda preveč jokali” o problemu, ki da pesti ZDA. Po njegovi oceni Walmart preveč denarja nameni za varnostne ukrepe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje