Zakaj so astronavtu z rekordom ob vrnitvi na Zemljo svetovali, naj zapre usta?

N1 video 27. Sep 202319:15 2 komentarja

Ob vrnitvi na Zemljo so ameriškega astronavta in ruska kozmonavta iz kapsule Sojuz izvlekli in jih odnesli v naslonjačih. Ali je to običajen postopek in zakaj so to naredili?

Na Zemlji so pol letu dni bivanja na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) pristali dva ruska kozmonavta Sergej Prokopjev in Dmitrij Petelin ter ameriški astronavt Francisco Rubio. Nasin astronavt je postavil nov ameriški rekord za najdaljše bivanje v vesolju, 371 dni. Je prvi Američan, ki je v vesolju preživel več kot leto dni. Svetovni rekord sicer znaša 437 dni in ga je sredi 90. let prejšnjega stoletja postavila Rusija.

Na posnetkih, ki so nastali po pristanku astronavta in kozmonavtov na Zemlji, je mogoče videti, da so jih iz kapsule prinesli.

Kot pojasnjuje CNN je to standarden postopek. “To je prvič v letu dni, da so njihova telesa izpostavljena gravitaciji. V vesolju njihove noge niso obremenjene, tudi ničesar ne dvigujejo. Že astronavti, ki v vesolju preživijo teden dni, ob povratku na Zemljo težko hodijo,” je pojasnila novinarka, ki poroča o vesolju, Kristin Fisher. Zato so jih iz kapsule izvlekli in namestili v naslonjače.

Poudarila je tudi, da je bila njihova vrnitev v Zemljino atmosfero relativno nasilna, pristanek s kapsulo Sojuz namreč velja za težjega. Njihova telesa so bila izpostavljena sili 4 ali 5 G. Prejšnji ameriški rekorder za najdaljše bivanje v vesolju Mark T. Vande Hei je Rubiu svetoval: “Med pristajanjem drži zaprta usta, sicer si lahko odgrizneš jezik.”

Zakaj se je njihova vrnitev na Zemljo zamaknila?

Prvotno je bilo načrtovano, da bi se kozmonavta in astronavt, ki so septembra lani odpotovali na ISS, na Zemljo vrnili s kapsulo Sojuz MS-22, a je bila njihova vrnitev z omenjeno kapsulo pred meseci ocenjena kot preveč tvegana, potem ko so odkrili uhajanje tekočine iz hladilnega sistema.

Poškodovana kapsula Sojuz MS-22 se je nato marca uspešno vrnila z ISS na Zemljo. Kapsula brez posadke na krovu pa je z vesoljske postaje dostavila znanstveno opremo in rezultate znanstvenih raziskav, opravljenih v vesolju. Njihova misija, ki bi morala trajati 180 dni, se je spremenila v 371-dnevno bivanje na ISS.

vrnitev astronavtov na zemljo
NASA/Bill Ingalls/REUTERS