Sestanek med UKC Ljubljana in medicinsko fakulteto ni rešil spora

Svet 06. Dec 202315:48 > 18:59 0 komentarjev
UKC Ljubljana
Foto: Denis Sadiković/N1

Vodstvo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani se je sestalo z vodstvom UKC Ljubljana. Kot je po sestanku sporočil dekan dr. Igor Švab, so stališča glede spora "precej" zbližali, do končnega dogovora pa še ni prišlo. Tudi direktor UKC Ljubljana Marko Jug je prepričan, da bodo dogovorili in da bo izvajanje storitev nemoteno teklo naprej.

Spor med institucijama izvira iz 43-milijonskega dolga UKC Ljubljana do fakultete, ki za klinični center izvaja mikrobiološke in patološke preiskave. UKC Ljubljana po drugi strani trdi, da dolga sploh ni, saj da fakulteta zaračunava previsoke cene storitev.

Sestanek je danes potekal po tistem, ko je medicinska fakulteta v četrtek odstopila od mediacije z UKC Ljubljana in zagrozila, da bodo 15. decembra zanje nehali izvajati storitve.

Zaustavitev storitev bi bila absolutno iracionalna odločitev, je po sestanku za medije dejal generalni direktor UKC Marko Jug. Prepričan je, da se bosta strani uskladili in da bo izvajanje storitev nemoteno teklo naprej.

“Mi pogojujemo izvajanje storitev s tem, da sklenemo zavezujoč dogovor glede poplačila dolga in nadaljnjega sodelovanja z UKC Ljubljana,” je pojasnil Švab. Glede tega so danes približali stališča. Na vprašanje, ali fakulteta ne bo prekinila izvajanja storitev, je Švab dejal, da danes tega še ne more reči.

Na sestanku je po Švabovih besedah vodstvo kliničnega centra izrazilo pripravljenost, da nekaj dolga plačajo še v tem letu, v prihodnjem pa, da plačujejo tekoče storitve medicinske fakultete. “Točno kaj in koliko pa je stvar pogajanj,” je povedal. “V pravne formulacije, ali oni s tem, ko kaj poplačajo, prejudicirajo ali dolg je ali dolga ni, se jaz ne bi spuščal,” je še dodal.

O cenah storitev se danes niso pogovarjali, razpravljali pa so o metodologiji, kako bodo pridobili podatke o tem, kako se cene oblikujejo, kaj je predmet kasnejših pogajanj in oblikovanja sporazuma. Vodstvo medicinske fakultete se je tako strinjalo, da delovni skupini posredujejo vse podatke, ki jih za oblikovanje cen uporabljajo. “Seveda pa teh podatkov ne smemo širiti in razpošiljati kar vsem po vrsti, ker gre za zaupne stvari,” je povedal.

UKC Ljubljana po Jugovih navedbah predlaga, da v 100-odstotnem obsegu plačujejo tekoče storitve, tako kot so do sedaj. Če kasneje ugotovijo, da so cene pretirane, pa morajo imeti potem pravico do povračila, je še zatrdil. “Dodatno smo še nekoliko povišali ponudbo, ki je že bila, tako da bi v mesecu decembru in januarju fakulteti skupno plačali še osem milijonov. Ob tem pa zahtevamo, da nam razkrijejo podatke o strukturi cene, saj bo samo ta potem lahko določila, kakšne so realne cene in za kakšno ceno bodo ljudje dobili čim več storitev,” je še dejal Jug.

Po Jugovih besedah medicinska fakulteta noče razkrivati podatkov, saj gre za tržno dejavnost in jih niso dolžni razkrivati, vendar upa, da bo do tega vseeno prišlo. “To je v interesu vseh davkoplačevalcev. Naš interes je namreč, da dajemo čim več storitev za čim več ljudi, zato pa moramo pač storitve plačevati po najbolj ekonomični ceni in zato zahtevamo, da se nam razkrijejo podatki iz strukture cene,” je dodal.

Necenzurirano: Fakulteta si brez denarja ne bo mogla izplačati nagrad

O poročanju portala Necenzurirano, da fakulteta brez denarja UKC Ljubljana ne bo mogla izplačati visokih nagrad za delovno uspešnost, pa je Švab dejal, da gre za dodatke, ki jih dobijo zaposleni, ki opravljajo tržno dejavnost, za izjemno prizadevnost in dodatno delo.

“Na tak način jih tudi dovolj stimuliramo, da ne delajo v popoldanskem delu za druge izvajalce, ampak da ves svoj čas in energijo namenjajo za izvajanje storitev, za kar so na medicinski fakulteti zaposleni. Na tak način smo preprečili beg zelo sposobnih ljudi v zasebne sfere,” je zagotovil dekan.

Na petkovem sestanku bodo nadaljevali pogajanja in razpravljali o dokumentu današnjega sestanka. “Dokument bo povzetek celotne štiriurne debate, kjer se bo videlo, kje smo in kaj bo treba še storiti,” je še dejal Švab.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!