Medicinska fakulteta ne bo več izvajala storitev za UKC: “Nimamo druge možnosti”

Slovenija 04. Dec 202320:38 3 komentarji
UKC Ljubljana
Foto: Denis Sadiković/N1

Ljubljanska medicinska fakulteta od 15. decembra ne bo več izvajala storitev za največji klinični center v državi, je danes prek elektronske pošte zaposlene obvestil dekan medicinske fakultete dr. Igor Švab. Razlog? Ljubljanski klinični center medicinski fakulteti dolguje več kot 43 milijonov evrov. "Težave neuspešno rešujemo že več let. Na voljo nimamo drugih možnosti niti več časa," je med drugim zapisal.

Dekan Medicinske fakultete (MF) Univerze v Ljubljani dr. Igor Švab je prek elektronske pošte zaposlene obvestil o “težkem času in zahtevni situaciji” zaradi neplačil zdravstvenih storitev, ki jih medicinska fakulteta izvaja za Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

“Dolg, ki ga ima UKC Ljubljana do naše fakultete, že presega 43 milijonov evrov. Težave neuspešno rešujemo že več let,” je med drugim zapisal. Zadnji poskus, da zadeve uredijo po mirni poti, je bila mediacija, ki je potekala do konca prejšnjega tedna. A pogovori niso prinesli rešitev, zato je ljubljanska medicinska fakulteta 30. novembra “vložila zahtevo za nadaljevanje pravdnega postopka”.

“Rezultat neuspešnosti mediacije in nadaljevanje pravdnega postopka pomeni, da bomo s 15. decembrom prisiljeni prenehati izvajati zdravstvene storitve za UKC Ljubljana,” je zapisal dekan medicinske fakultete. Dodal je, da nimajo na voljo drugih možnosti niti časa.

“Pred napovedano ustavitvijo izvajanja storitev, ki bo nedvomno povzročila škodo za celoten zdravstveni sistem, smo si resnično želeli izčrpati vse možnosti za dogovor. Žal smo bili pri vseh naporih neuspešni, UKC Ljubljana ni namreč pokazal nobene pripravljenosti za razumno rešitev nastale situacije,” je prepričan dekan.

Po njegovih navedbah je ljubljanski klinični center prenehal plačevati storitve in oporeka veljavnosti sporazumu o medsebojnem sodelovanju, ki je bil podpisan 2. julija 1996. “Interne priprave na ustavitev storitev bomo začeli 8. decembra. Pogovori s predstojniki inštitutov, ki izvajajo zdravstvene storitve za UKC Ljubljana, že tečejo,” je še zapisal dekan. Dodal je sicer, da se bo vodstvo fakultete tudi v naslednjih dneh trudilo, da bi nastalo situacijo rešilo z dogovorom.

Igor Švab je za naš medij potrdil, da je zgoraj opisani dopis, ki smo ga pridobili tudi na N1, poslal vsem zaposlenim na medicinski fakulteti zaradi situacije, povezane z neplačili s strani UKC. Za POP TV je dodatno povedal, da bi se v primeru prenehanja izvajanja storitev “precej podaljšale dobe zdravljenja, poslabšala diagnostika, s tem bi se povečale tudi čakalne dobe, kakovost oskrbe bi bila bistveno slabša”. Poudaril je, da so cene storitev, ki jih izvajajo, določene s strani države, in so na primeru patologije nespremenjene že 10 let.

Dolg trenutno predstavlja dve leti dela inštitutov fakultete in “na tak način mi enostavno ne moremo več poslovati”, je pojasnil Švab. Od mediacije so odstopili po tem, ko so od UKC Ljubljana dobili njihovo interpretacijo dogajanja na mediaciji. UKC so sicer predlagali, naj do konca leta poravna dobrih 13 milijonov evrov dolga, ostalo do konca junija prihodnje leto. Tekoče račune naročenih mikrobioloških preiskav pa bi poravnali vsaj 70-odstotno.

Medicinska fakulteta v Ljubljani
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

“Fakulteta pritiska na UKC Ljubljana, kar se nam zdi neetično”

Na UKC Ljubljana pa so za POP TV povedali, da je to zadnja v vrsti eskalacij medicinske fakultete, ki da skuša vršiti pritiske na UKC Ljubljana, kar se jim zdi povsem neetično. “Fakulteta skuša spor reševati na plečih pacientov,” so še navedli za omenjeni medij. Po njihovih besedah so med letoma 2020 in 2023 za storitve fakultete plačali 46 milijonov evrov. Fakulteti očitajo, da svoje storitve zaračunava po tržnih cenah, ki da jih UKC ni potrdil.

Da se izvajanje storitev ne bi ustavilo, naj bi fakulteti ponudili dodatnih 12,8 milijona evrov (od tega 6,4 milijona evrov letos, preostanek pa v začetku naslednjega leta) za zagotavljanje likvidnosti. A s pridržkom, da lahko zneske zahtevajo nazaj, med drugim v primeru, da bo forenzična preiskava z izračunom stroškovne cene pokazala, da gre za preplačilo. Fakulteta je po navedbah UKC takšen predlog zavrnila.

Za pojasnila smo se obrnili na UKC Ljubljana. Odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo. Vprašanja o tem, kaj sprememba pomeni za paciente in kako bodo rešili nastalo situacijo, smo poslali tudi na ministrstvo za zdravje.

Kot smo že pred časom poročali, gre za neplačane mikrobiološke in patološke preiskave, torej obdukcije in preiskave tkiv, ki so potrebne v procesu zdravljenja. Lani so na dveh inštitutih za UKC Ljubljana naredili 600.000 preiskav, je za oddajo 24ur POP TV povedal Švab.

Precej dolga je nastalo med epidemijo, med drugim PCR-teste za covid-19. Ljubljanski klinični center namreč številne preiskave naroča pri medicinski fakulteti. Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo, inštitut za patologijo ter inštitut za sodno medicino so namreč del fakultete.

Za klinični center opravljajo različne klinične preiskave, namenjene diagnostiki infekcijskih bolezni, biopsijsko diagnostiko, molekularne preiskave, preiskave na področju citopatologije, forenzične in klinične toksikologije … Na inštitutu za sodno medicino opravljajo avtopsije, inštitut za mikrobiologijo in imunologijo pa je v zadnjih treh letih opravil tudi na tisoče PCR-testov za koronavirus.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje