Sestavljanje italijanske vlade: razhajanja med zavezniki, ki burijo duhove

Svet 21. Okt 202209:13 > 11:21
Giorgia meloni, silvio berlusconi, matteo salvini
PROFIMEDIA

Po dvodnevnih pogovorih s predstavniki vseh strank je italijanski predsednik Sergio Mattarella v petek mandat za sestavo vlade podelil Giorgii Meloni, ki je na volitvah zmagala s svojo skrajno desno stranko Bratje Italije. Bodoča koalicija, to bodo poleg stranke Meloni sestavljali še Liga Mattea Salvinija in Naprej Italija Silvia Berlusconija, pa je že pred prvo resno preizkušnjo medsebojnega zaupanja. V javnosti je zakrožil zvočni posnetek pogovora, v katerem Berlusconi za vojno v Ukrajini okrivi predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega. Odziv Meloni, ki v zadnjem obdobju odločno zagovarja podporo Ukrajini ter politiko Nata in EU, je bil jasen. "Kdor se s tem ne strinja, ne more v vlado," je dejala najverjetnejša mandatarka.

V Italiji po nedavnih parlamentarnih volitvah poteka oblikovanje vlade. Pogovori o sestavi vlade so se pri predsedniku republike Sergiu Mattarelli začeli v četrtek, danes pa je Mattarella mandat za sestavo vlade podelil voditeljici skrajno desnih Bratov Italije Giorgii Meloni. V ozadju že potekajo dogovarjanja o razdelitvi ministrskih položajev med stranke Bratje Italije, Ligo, ki jo vodi Matteo Salvini, ter stranko Naprej Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija.

“Pripravljeni smo sestaviti vlado, kakor hitro je to mogoče,” je po sestanku z Mattarello povedala Meloni. Sestanek je bil zelo kratek, trajal naj bi 15 minut, poroča Reuters.

Razdeljevanje ministrstev je nekaj vroče krvi med zavezniki že povzročilo. Položaj pravosodnega ministra si namreč želijo tako Bratje Italije kot Naprej Italija; v koalicijskem trojčku Meloni – Salvini – Berlusconi pa je prišlo tudi do prvih razhajanj v stališčih do vojne v Ukrajini. Najverjetnejša mandatarka Meloni namreč zagovarja nadaljevanje dosedanje politike, medtem ko sta Salvini in Berlusconi do trenutnega odnosa do Rusije in sankcij Zahoda zoper Moskvo kritična.

Za pretres je poskrbel zvočni posnetek pogovora med Berlusconijem in poslanci njegove stranke, ki je v javnosti zakrožil v sredo. Na posnetku je dolgoletni italijanski politik kolegom povedal, da je prav one eden od petih resničnih prijateljev ruskega predsednika Vladimirja Putina ter da mu je ruski predsednik za rojstni dan poslal “20 steklenic vodke in prisrčno pismo”. V nadaljevanju je 86-letni Berlusconi svojim poslancem razložil, da naj bi bili za vojno v Ukrajini krivi v Kijevu. “Po podpisu dogovorov iz Minska je na oblast prišel Volodimir Zelenski, ki je potrojil napade na republiki v Donbasu,” je poslancem dejal Berlusconi.

Po njegovem prepričanju so nato proruski separatisti v Donecku in Lugansku, ki so na območju teh dveh regij ustanovili samooklicani ljudski republiki, za pomoč prosili Putina, ta pa se je odločil za posredovanje v Ukrajini. Tam pa se je ruska vojska, tako Berlusconi, znašla pred “nepričakovanim uporom Ukrajincev,” ki so že tretji dan vojne prejeli prvo vojaško pomoč z Zahoda. “Namesto da bi to bila dva tedna trajajoča operacija, je prerasla v vojno, ki bo trajala dvesto let in še več,” je Berlusconi sklenil svojo pripoved.

Se lahko Berlusconi zaradi vodke znajde v težavah?

Sankcije, ki jih je proti Rusiji uvedla Evropska unija, med drugim prepovedujejo uvoz ruskega alkohola, kar velja tudi za vodko. Evropska komisija je 20 steklenic vodke, ki naj bi jih od Putina dobil Berlusconi, označila za kršitev sankcij, poroča tiskovna agencija Reuters. Kot še pišejo pri tiskovni agenciji, je od posamičnih držav odvisno, kako bodo sankcije uresničevale ter kaznovale kršitelje.

Po objavi posnetka je Berlusconi hitel pojasnjevati, da so to “na skrivaj ukradene besede, s katerimi se izkrivljajo in prevračajo njegove misli.” Zatrdil je tudi, da se ne on ne njegova stranka Naprej Italija ne oddaljujeta od stališč italijanske vlade, EU in Nata glede vojne v Ukrajini ter mednarodne politike nasploh.

Za zelo odločen odgovor pa je poskrbela najverjetnejša mandatarka Meloni. “V eni stvari sem bila, sem in bom vedno jasna. Nameravam voditi vlado z jasno in nedvoumno zunanjo politiko,” je dejala Meloni. Italija je, kot pravi, ponosna polnopravna članica EU in Nata. “Kdor se s tem temeljnim kamnom ne strinja, ne more v vlado,” je bila jasna Meloni, ki namerava pri tej trditvi vztrajati, tudi če bi to pomenilo, da vlade ne bi mogla sestaviti.

Da bi Berlusconijeve besede pomenile razpad zavezništva, še preden bi se to dokončno povezalo v vladno ekipo, ni zelo verjetno. Lahko pa takšna razhajanja v stališčih do Ukrajine prinesejo težave v prihodnjih razpravah o tej temi. Berlusconijeva stališča in dejanja sicer še posebej vznemirjajo tudi zato, ker naj bi njegova stranka predlagala kandidata za funkcijo ministra za zunanje zadeve.

Predsednik senata, ki ima doma zbirko Mussolinijevih kipcev

Pred tem pa so poslanci že izbrali predsednika senata (zgornji dom parlamenta) in poslanske zbornice (spodnji dom parlamenta). Zbornici predseduje Lorenzo Fontana iz stranke Liga, predsednik senata pa je postal Ignazio La Russa, sicer soustanovitelj in član stranke Bratje Italije. Oba sta zagovornika konservativnih stališč, Fontano pa številni označujejo za proruskega politika. Kot piše Financial Times, je bil Fontana leta 2014 opazovalec spornega referenduma o priključitvi Krima k Rusiji. V izjavah po referendumu je vztrajno nasprotoval sankcijam, ki jih je EU takrat uvedla proti Rusiji, večkrat pa je kritiziral tudi sankcije, uvedene po ruski invaziji na Ukrajino, ki se je začela konec februarja.

Duhove pa zaradi svojega odnosa do fašistične ideologije buri tudi predsednik senata La Russa. Podobno kot številni drugi člani Bratov Italije je tudi on svojo politično kariero začel v Italijanskem socialnem gibanju (Movimento sociale Italiano), organizaciji, ki so jo po drugi svetovni vojni ustanovili privrženci Benita Mussolinija. Javnost pa je še bolj razburil videoposnetek izpred štirih let, ko je La Russa svojo hišo razkazal novinarjem. Pokazal pa jim je tudi svojo zbirko fašističnih simbolov, fotografij ter kipcev fašističnega voditelja.

V Rimu so pred dnevi nasprotniki novega predsednika senata izobesili več transparentov, na katerih izražajo prezir do člana Bratov Italije. Italijanska politika je napise označila za grožnje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.