Severina podpisala pobudo Inštituta 8. marec: “Prava junakinja dneva”

Svet 14. Maj 202415:15 0 komentarjev
Severina
Foto: PROFIMEDIA

Priljubljena hrvaška pevka Severina je podprla kampanjo Moj glas, moja izbira (My Voice, My Choice) za varno in dostopno umetno prekinitev nosečnosti v Evropi, ki jo koordinira Inštitut 8. marec. "Ravno zaradi tega, kakšen svet dekletom zapuščamo, sem podpisala evropsko državljansko pobudo," je zapisala na Instagramu. Za podporo se ji je že zahvalil Inštitut 8. marec. "Prava junakinja dneva," so pripisali na Facebooku.

Pevka Severina je na Instagramu delila, da je podprla in podpisala evropsko pobudo Moj glas, moja izbira (My Voice, My Choice) pod okriljem Inštituta 8. marec.

“Ste v preteklih tednih med pogajalci nove vlade videli kakšno samsko žensko? Eno? Na katerikoli strani? Niste? Tudi jaz nisem. To je nepredstavljivo v 21. stoletju — razen v družbah, v katerih je globoko zakoreninjen patriarhat,” je zapisala ob objavi. “Politiki se dogovarjajo brez žensk, tudi o tem, kar zadeva ženske,” je dodala.

Po njenih besedah je na Hrvaškem prekinitev nosečnosti dovoljena zgolj na papirju. V resnici tega v večini bolnišnic ne izvajajo in je plačljivo.

“Ravno zaradi tega, kakšen svet dekletom zapuščamo, sem podpisala evropsko državljansko pobudo My Voice, My Choice, ki se zavzema, da se vsakemu prebivalcu Evropske unije zagotovi pravica do dostopnega in varnega splava,” je poudarila.

Dodala je še, da je potreben en milijon podpisov, da se organi Evropske unije odločijo za to pobudo. “Zato vas prosim, da po podpisu delite in širite vest. Potrudite se, poiščite več prijateljev, ki se bodo tudi podpisali, jim pošljite povezavo na pobudo,” je svoje sledilce pozvala Severina.

View this post on Instagram

A post shared by Severina (@severina)

Za podporo kampanje se ji je že zahvalil Inštitut 8. marec. “Prava junakinja dneva,” so zapisali na Facebooku. “V času preračunljivosti in molka so ljudje, ki se zavzamejo za skupnost in človekove pravice, neprecenljivi,” so zapisali na inštitutu in se hrvaški pevki zahvalili za podpis.

Javno razpravo o splavu je na Hrvaškem leta 2022 spodbudil primer 39-letne nosečnice Mirele Čavajda, ki je v 24. tednu nosečnosti izvedela, da ima njen otrok velik tumor na možganih, zaradi katerega rojstva ne bo preživel ali pa bo hudo prizadet.

Ko je želela opraviti splav, pa so jo zavrnile vse klinike, na katere se je obrnila, češ da je splav po desetem tednu nezakonit, čeprav hrvaška zakonodaja predvideva tudi izjeme. Po dvotedenski bitki, ki se je odvijala tudi prek medijev, ji je drugostopenjska komisija v Zagrebu odobrila splav, a so jo iz zagrebške klinike napotili v Slovenijo, češ da nimajo kadra, ki bi znal opraviti ta poseg. Na koncu so ji splav opravili v Sloveniji.

Mednarodno kampanjo Moj glas, moja izbira je pred časom predstavil Inštitut 8. marec. Njen glavni cilj je vzpostaviti poseben mehanizem financiranja, namenjen zagotavljanju dostopa do storitev splava in reproduktivnega zdravstvenega varstva ženskam v EU. V praksi to ne pomeni spremembe nacionalnih zakonodaj, temveč da bi državljanke EU lahko tudi v drugih državah članicah opravile splav brezplačno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!