Severna Koreja izstrelila novi raketi, IAEA svari pred jedrskim poskusom

Svet 28. Okt 202209:41 2 komentarja
Severna Koreja
Fotografija je simbolična. (REUTERS/Kim Hong-Ji)

Severna Koreja je danes izstrelila dve balistični raketi kratkega dosega, so sporočili iz generalštaba južnokorejske vojske in hkrati zatrdili, da intenzivno spremljajo dogajanje v sodelovanju z ZDA. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je medtem v četrtek opozorila, da bi Pjongjang kmalu lahko izvedel nov jedrski poskus.

Generalštab južnokorejskih sil je sporočil, da je zaznal dve balistični izstrelitvi z območja Tongčon na vzhodni obali Severne Koreje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Naša vojska je okrepila spremljanje in nadzor ter ohranja polno pripravljenost v tesnem sodelovanju z ZDA,” je v izjavi zapisal načelnik generalštaba.

Do nove izstrelitve raket prihaja v času, ko sta Južna Koreja in ZDA zaključili 12-dnevne pomorske vojaške vaje in tik pred ponedeljkovim začetkom letalskih vaj, v katerih bo sodelovalo več kot 200 ameriških in južnokorejskih bojnih letal. Vojaške vaje so deležne ostrega nasprotovanja Pjongjanga, ki takšne manevre razume kot vaje za invazijo.

Ob nizu poskusnih izstrelitev v zadnjih mesecih uradniki v Washingtonu in Seulu že več mesecev opozarjajo tudi, da je Pjongjang pripravljen izvesti nov jedrski poskus, ki bi bil že sedmi v državi in prvi po letu 2017. Na to je v četrtek opozoril tudi generalni direktor IAEA Rafael Grossi.

“Upamo, da se to ne bo zgodilo, a žal vse kaže v ravno nasprotno smer,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Grossi in dodal, da bi bil nov tovrsten poskus dodatna potrditev, da jedrski program v Severni Koreji poteka s polno paro in na neverjetno zaskrbljujoč način.

Napetosti na polotoku so trenutno najvišje v zadnjih nekaj letih. Pjongjang je prejšnji mesec spremenil svojo zakonodajo o jedrskem orožju, severnokorejski voditelj Kim Jong-un pa je državo razglasil za “nepovratno jedrsko silo”, s čimer je dejansko odpravil možnost jedrskih pogajanj z mednarodno skupnostjo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje