Severna Koreja izvedla simulacijo jedrskega napada na Južno Korejo

Svet 20. Mar 202308:40 0 komentarjev
Kim Džong Un spremlja simulacijo jedrskega napada
KCNA/REUTERS

Severna Koreja je v odgovor na skupne vojaške vaje ZDA in Južne Koreje izvedla simulacijo jedrskega napada na južno sosedo. Šlo je za raketo kratkega dosega, ki je padla v morje med Korejskim polotokom in Japonsko.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je glede na poročanje državnih medijev minuli konec tedna nadzoroval vojaške vaje s “simulacijo jedrskega protinapada”, vključno z izstrelitvijo balistične rakete. Gre za novo razkazovanje vojaških sposobnosti Pjongjanga v zadnjem tednu dni, medtem ko ZDA in Južna Koreja v bližini izvajajo obsežne vojaške vaje. Severnokorejski voditelj je izstrelitev spremljal s hčerko, ki ga v zadnjem obdobju pogosto spremlja.

Severnokorejske vojaške vaje so potekale v soboto in nedeljo, razdeljene pa so bile na simulacijo jedrskega protinapada in izstrelitve taktične balistične rakete, opremljene z lažno jedrsko konico.

Raketa naj bi glede na poročilo letela približno 800 kilometrov v smeri Vzhodnega morja, kakor se tudi imenuje Japonsko morje, nato naj bi 800 metrov nad ciljem eksplodirala, poročanje severnokorejske tiskovne agencije KCNA povzema francoska AFP.

Kim Džong Un zadovoljen s potekom vaje

Južna Koreja je v nedeljo potrdila, da je Pjongjang s svoje vzhodne obale izstrelil balistično raketo kratkega dosega, ki je padla v odprto morje med Korejskim polotokom in Japonsko. Izstrelitev so v Seulu označili za resno provokacijo, ki krši sankcije Združenih narodov.

Kim je bil glede na poročanje KCNA zadovoljen s potekom vaj. Pripomnil naj bi, da Severna Koreja ne more odvrniti vojne zgolj na podlagi dejstva, da je država z jedrskim orožjem, temveč da lahko doseže svoje cilje le, če “bo dejansko sposobna izvesti napad na sovražnika”.

Gre za novo razkazovanje vojaških zmožnosti Severne Koreje v zadnjem tednu dni. Minuli četrtek je država preizkusila svojo največjo in najmočnejšo medcelinsko balistično raketo Hwasong-17. V dneh pred tem pa je izstrelila še dve balistični raketi kratkega dosega in s podmornice še dve strateški manevrirni raketi.

O Severni Koreji bo razpravljal varnostni svet

S tem se Pjongjang odziva na vojaške vaje, največje v zadnjih petih letih, ki jih trenutno izvajajo ZDA in Južna Koreja. Severna Koreja vse tovrstne vaje dojema kot pripravo na invazijo in je že večkrat zagrozila z obsežnimi povračilnimi ukrepi.

Prav danes naj bi na izrednem zasedanju na prošnjo ZDA in Japonske o zadnjem razvoju dogodkov, zlasti o izstrelitvi medcelinske balistične rakete, razpravljal Varnostni svet Združenih narodov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!