Severna Koreja naj bi preizkušala nov sistem podvodnega jedrskega orožja

Svet 19. Jan 202409:46 0 komentarjev
vojaška vaja
Slika: PROFIMEDIA

Severna Koreja naj bi preizkusila nov podvodni sistem jedrskega orožja. To je bil odgovor na skupne vojaške vaje Tokia, Južne Koreje in ZDA in na izrazito poslabšanje odnosov z Južno Korejo, so sporočili sporočili iz Severne Koreje.

Severna Koreja je sporočila, da je v odziv na skupne pomorske vaje ZDA, Južne Koreje in Tokia, ki vključujejo ameriško letalonosilko na jedrski pogon, preizkusila “podvodni sistem jedrskega orožja”. Test naj bi se odvil ob vzhodni obali države, poročanje severnokorejskih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije.

Država je sicer že lansko pomlad poročala o testiranju domnevnih podvodnih jedrskih dronov – različici orožja haeil, ki v korejščini pomeni cunami – in zatrdila, da lahko sprožijo “radioaktiven cunami”.

Glede na navedbe analitikov, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP, je težko oceniti zmožnosti tega sistema, naj pa bi bil še v fazi razvoja in naj zato še ne bi predstavljal bistvene grožnje.

Izrazito poslabšani odnosi med Korejama

ZDA, Južna Koreja in Japonska so v vodah južno od otoka Jeju izvedle skupne pomorske vaje, ki naj bi bile odgovor na severnokorejsko izstrelitev hipersonične rakete. V vajah je sodelovalo devet bojnih ladij, vključno z ameriško letalonosilko USS Carl Vinson

Odnosi med Severno in Južno Korejo so se izrazito poslabšali. Obe državi sta prenehali izvajati pomembne sporazume o zmanjšanju napetosti, okrepili varnost ob meji in tam izvajali vojaške vaje. Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je Seul minuli teden označil za glavno sovražnico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!