Severna Koreja preizkuša jedrsko podmornico, ki lahko sproži radioaktivni cunami

Svet 24. Mar 202310:50
Kim Jong-un
KCNA/REUTERS

Severnokorejska vojska je preizkusila jedrsko podmornico, testiranje je nadzoroval severnokorejski voditelj Kim Džong Un. Sporočila je, da lahko jedrska podmornica "sproži radioaktivni cunami".

Oblasti v Severni Koreji so danes oznanile, da je severnokorejska vojska preizkusila jedrsko podmornico, ki lahko “sproži radioaktivni cunami”. Kot razlog za poslabšanje varnostnih razmer v regiji Pjongjang še naprej izpostavlja vojaško sodelovanje ZDA in Južne Koreje, kjer so se na novo testiranje orožja že odzvali s kritiko.

“To jedrsko podmornico je mogoče uporabiti za napad s katerekoli obale ali pristanišča,” je bilo med drugim navedeno v poročilu o preizkusu, ki ga je objavila severnokorejska državna tiskovna agencija KCNA.

Funkcija tega orožja je “neopazno prodreti v sovražnikove vode in ustvariti radioaktivni cunami velikega obsega za uničenje pomorskih enot in glavnih operativnih pristanišč”. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je osebno nadzoroval testiranje, je še poročala KCNA.

jedrska podmornica Severna Koreja
PROFIMEDIA

Analitiki v Seulu so sicer skeptični glede trditev Severne Koreje, južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol pa je danes v odzivu na najnovejši preizkus obljubil, da bo Severna Koreja “plačala za svoje nepremišljene provokacije”, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Dodal je, da bodo “severnokorejski preizkusi in provokacije dodatno utrdili varnostno sodelovanje” med Južno Korejo in ZDA, omenil je tudi Japonsko.

V zadnjem času so različni preizkusi orožja v Severni Koreji vse pogostejši, medtem ko napetosti na Korejskem polotoku naraščajo.

Izstrelitev rakete v Severni Koreji
PROFIMEDIA

Pjongjang je v lanskem letu izvedel rekordno število preizkusov orožja, Seul in Washington pa sta okrepila varnostno sodelovanje. V četrtek so Južna Koreja in ZDA zaključile največje skupne vojaške vaje v zadnjih petih letih.

V Pjongjangu medtem tovrstne vaje obravnavajo kot grožnjo za invazijo in okupacijo Severne Koreje, ki se je lani razglasila za “nepovratno” jedrsko silo. Voditelj Kim Džong Un je pozval tudi k eksponentnemu povečanju proizvodnje orožja, vključno s taktičnim jedrskim orožjem.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.