ZDA in Južna Koreja s skupnimi vojaškimi dejavnostmi proti Severni Koreji

Svet 21. Maj 202216:17 0 komentarjev
Joe Biden, Yoon Suk-youl
REUTERS CONNECT

ZDA in Južna Koreja nameravata razširiti obseg skupnih vojaških dejavnosti zaradi vse večje grožnje Severne Koreje, sta danes v izjavi zapisala voditelja obeh držav. Ameriški predsednik Joe Biden ni izključil srečanja s severnokorejskim voditeljem in je skupaj s svojim kolegom Yoon Suk-yeolom Pjongjangu ponudil pomoč za zajezitev izbruha covida-19.

Predsednika ZDA in Južne Koreje sta se dogovorila, da bosta začela pogovore za razširitev obsega skupnih vojaških vaj in usposabljanja na Korejskem polotoku in okoli njega.

Joe Biden je Seulu zagotovil, da bodo ZDA še naprej ostale zavezane uporabi “celotnega spektra” svojih obrambnih zmogljivosti, vključno z jedrskimi, konvencionalnimi in protiraketnimi obrambnimi sistemi, da bi preprečili morebitne napade njunih nasprotnikov, in pri tem namignil na Severno Korejo.

Joe Biden, Yoon Seok-youl
REUTERS CONNECT

Biden ne izključuje srečanja s Kim Jong-unom

Domneva se, da bo severnokorejski voditelj Kim Jong-un izjavo verjetno razumel kot žalitev, saj so po njegovem mnenju takšni vojaški manevri sovražna provokacija. Po drugi strani sta Washington in Seul prepričana, da Pjongjangov raketni in jedrski program predstavlja grožnjo mednarodni varnosti. Ameriške oblasti pa že več tednov opozarjajo, da bi lahko Severna Koreja izvedla jedrski poskus ravno v času Bidnovo azijske turneje.

Na novinarski konferenci je Biden naznanil, da ne izključuje srečanja s severnokorejskim voditeljem, bi pa morebitno srečanje s Kimom bilo odvisno od njegove iskrenosti.

S Kimom se je sicer že sestal nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, vendar so njuni pogovori leta 2019 zastali. Kim je od takrat okrepil svoj program modernizacije vojske, Pjongjang pa je letos izvedel vrsto testiranj orožja, vključno z izstrelitvijo medcelinske balistične rakete z dolgim dosegom.

Zaskrbljena tudi glede okužb v Severni Koreji

Medtem sta Biden in Yoon Suk-yeol izrazila tudi zaskrbljenost zaradi naraščajočega širjenje okužb s covidom-19 v Severni Koreji. “Južna Koreja in ZDA sta pripravljeni sodelovati z mednarodno skupnostjo, da bi Severni Koreji zagotovili pomoč v boju proti virusu,” sta zapisala v skupni izjavi.

Severnokorejske oblasti so namreč zabeležile že več kot 2,24 milijona primerov “vročine”. Domnevno gre sicer za okužbe s covidom-19. Država se namreč sooča s pomanjkanjem testnih zmogljivosti in ne more ugotoviti, če so ljudje dejansko zboleli za covidom-19.

O zdravstvenem stanju v izolirani državi je znanega malo, vendar Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) domneva, da se še vedno ni začela nacionalna kampanja cepljenja. Zato sta predsednika Pjongjangu ponudila pomoč predvsem v obliki cepiv, a doslej še nista prejela odgovora.

Ameriški predsednik s turnejo v Aziji želi okrepiti več let trajajočo usmeritev pozornosti ZDA v Azijo, kjer naraščajoča kitajska trgovinska in vojaška moč spodkopavata prevlado Washingtona. Že v nedeljo bo Biden iz Južne Koreje odpotoval na Japonsko. V Tokiu se bo udeležil regionalnega vrha četverice, ki jo sestavljajo Avstralija, Indija, Japonska in ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!