Severni tok 2 po zagotovilih upravljavca pripravljen za dobavo plina

Svet 29. Dec 202119:24 0 komentarjev
Severni tok 2
Anton Vaganov/REUTERS

Kontroverzni projekt Severni tok 2 iz Rusije v Nemčijo, ki ga nekatere zahodne države označujejo za geopolitično orožje, je po zagotovilih upravljavca plinovoda pripravljen na dobavo plina. "Z današnjim dnem je napolnjena tudi druga cev," so sporočili iz družbe Nord Stream 2. Nemčija projektu še ni prižgala zelene luči.

Postopek odobritve plinovoda Severni tok 2 se bo, kot so sredi meseca sporočili iz nemškega energetskega regulatorja Bnetza, verjetno zavlekel v drugo polovico leta 2022.

A od danes je projekt po poročanju ruske tiskovne agencije Tass na dobavo plina že pripravljen, kar je poleg upravljavca plinovoda potrdil tudi ruski predsednik Vladimir Putin. “Takoj, ko se bodo za to odločili, bodo v Evropo stekle velike količine plina,” je dejal na ruski državni televiziji.

Cene plina se v Evropi ta teden spet krepijo, Putin pa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP namignil, da jih bo odprtje plinovoda Severni tok 2 poslalo navzdol. “To se bo seveda takoj odrazilo na cenah plina. Vse te države in njihovi državljani, ki uporabijo ruski plin, bodo to takoj občutili,” Putina povzema agencija.

Gradnjo plinovoda so končali septembra, dva meseca pozneje pa je nemški regulator odločil, da plinovodu še ne odobri potrebnega dovoljenja za obratovanje. Kot so zapisali, morajo določene stvari urediti z nemško zakonodajo, preden izdajo certifikat.

Plinovod v Baltskem morju sicer že več let razdvaja evropske prestolnice, povzročil pa je tudi trenja med EU in Washingtonom. Kritiki opozarjajo, da bo projekt povečal odvisnost Evrope od ruskega plina. Zahodne države so ob tem Moskvo obtoževale, da v luči zaostrenih razmer zaradi Ukrajine in v želji, da projekt Severni tok čim prej dobi potrebna dovoljenja, omejuje dobavo plina in tako krepi pritisk na Evropo. Putin in ruski energetski gigant Gazprom sta očitke ves čas zavračala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!