Severnokorejski voditelj Kim Džong Un na oklepnem vlaku prispel v Rusijo

Svet 12. Sep 202306:32 > 11:56 13 komentarjev
Kim Džong Un pred odhodom v Rusijo.
Kim Džong Un pred odhodom v Rusijo. (Foto: KCNA/REUTERS)

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je po poročanju tujih medijev na oklepnem vlaku prispel v Rusijo, kjer se bo sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je na krovu svojega oklepnega vlaka že prispel v Rusijo, kjer se bo srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Vlak je iz Severne Koreje mejo prečkal v rusko regijo Primorsko na skrajnem vzhodu države, so poročale ruske tiskovne agencije in objavile tudi fotografije temno zelenih vagonov vlaka na postaji.

Analitiki in ameriški uradniki sicer predvidevajo, da se bodo pogovori vrteli okrog dobav orožja za rusko vojno v Ukrajini. Rusija menda želi od Severne Koreje kupiti topniške in protitankovske izstrelke, v zameno pa bi poleg pomoči v hrani Pjongjang pridobil tudi tehnologijo za izdelavo satelitov in podmornic na jedrski pogon. Iz Washingtona medtem prihajajo opozorila, da se voditelja ne bi smela pogovarjati o dobavi orožja, piše tiskovna agencija Reuters.

Kim Džong Un je iz Pjongjanga v Rusijo po navedbah severnokorejskih medijev odpotoval v nedeljo z zasebnim vlakom, spremljali pa so ga njegovi najožji sodelavci, predstavniki orožarske industrije, vojske in zunanji minister.

KCNA/REUTERS (Preden je Džong Un začel pot proti Rusiji)
KCNA/REUTERS (Preden je Džong Un začel pot proti Rusiji)
KCNA/REUTERS (Preden je Džong Un začel pot proti Rusiji)
KCNA/REUTERS (Preden je Džong Un začel pot proti Rusiji)

Kim ne potuje pogosto v tujino, saj je v dvanajstih letih vladanja le sedemkrat odpotoval iz svoje države in dvakrat prestopil korejsko mejo. Štiri od teh potovanj so bila na Kitajsko, ki je glavna politična zaveznica Severne Koreje. “To bo polnopravni obisk,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. “Potekala bodo pogajanja med dvema delegacijama, nato pa bosta voditelja po potrebi nadaljevala komunikacijo ena na ena,” še navaja Reuters.

Ruski predsednik se je sicer udeležil tridnevnega gospodarskega foruma v Vladivostoku, a po pisanju tujih medijev to ne bo lokacija njunega srečanja. Ena od možnosti, kjer bi lahko potekali pogovori, je vesoljsko središče Vostočni.

Pjongjang in Moskva sicer zanikata, da bi Severna Koreja dobavljala orožje Rusiji, ki je v več kot 18 mesecev trajajoči vojni porabila velike zaloge orožja. ZDA medtem ocenjujejo, da to srečanje pomeni “izraz obupa” Putina glede vojne v Ukrajini. “Prepotoval bo vso svojo državo, da bi se srečal z mednarodnim izobčencem in ga prosil za pomoč v vojni, v kateri je pričakoval, da bo zmagal že v prvem mesecu,” je v ponedeljek dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Obe državi je spomnil, da bi kakršenkoli prenos orožja iz Severne Koreje v Rusijo pomenil kršitev več resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov. Izpostavil je, da so ZDA pripravljene sprejeti nove sankcije proti državam, ki financirajo ruska vojna prizadevanja.

Putin in Kim sta se v Vladivostoku srečala že leta 2019, kar je bilo prvo in edino potovanje severnokorejskega voditelja v Rusijo doslej. Od začetka pandemije covida-19 svoje države domnevno ni zapustil.

Rusija sicer velja za zgodovinsko zaveznico Pjongjanga, saj vezi med državama segajo do ustanovitve Severne Koreje pred 75 leti. Kim podpira ruski napad na Ukrajino, po navedbah Washingtona pa je Severna Koreja Rusiji v tem času že dobavljala orožje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje