Ši Džinping: “Odnosi med ZDA in Kitajsko bodo vplivali na usodo človeštva”

Svet 09. Okt 202312:54 0 komentarjev
Chuck Schumer, vodja demokratske večine v senatu, in Ši Džinping.
Chuck Schumer, vodja demokratske večine v senatu, in Ši Džinping. (Foto: REUTERS)

Svetovni velesili Kitajska in ZDA nadaljujeta prizadevanja za zmanjšanje napetosti med državama. Tokrat sta se srečala kitajski voditelj Ši Džinping in šestčlanska delegacija ameriškega senata. Med drugim so razpravljali o pomenu dobrih odnosov med državama, palestinsko-izraelskemu konfliktu, vojni v Ukrajini in odgovornosti kitajskih podjetij.

Odnosi med Kitajsko in ZDA bodo vplivali na usodo človeštva, je dejal kitajski voditelj Ši Džinping po današnjem srečanju z delegacijo ZDA na čelu z vodjo demokratske večine v senatu Chuckom Schumerjem. Obisk je del prizadevanj za otoplitev skrhanih odnosov med velesilama, ki glede številnih vprašanj ne najdeta skupnega jezika.

Kitajski predsednik, ki je šestčlansko delegacijo ameriškega senata sprejel v veliki dvorani ljudstva v Pekingu, je dejal, da “bodo odnosi med ZDA in Kitajsko spričo sprememb in pretresov v svetu vplivali na prihodnost in usodo človeštva”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Kitajska in ZDA morata pokazati širokosrčnost, vizijo in odgovornost, ki pritiče velikim državam, s čimer bosta povečali blaginjo obeh narodov in spodbudili napredek človeštva,” je dodal Ši.

Pred tem se je z ameriško delegacijo srečal kitajski zunanji minister Vang Ji in izrazil upanje, da bodo ameriški senatorji po svojem potovanju “bolje razumeli Kitajsko”.

Dotaknili so se tudi palestinsko-izraelskega konflikta …

Schumer je medtem izpostavil “več zelo pomembnih” vprašanj, ki jih želijo obravnavati med obiskom. Med drugim je bil kritičen do oblasti v Pekingu, ker se ob nedavnem izbruhu nasilja na Bližnjem vzhodu niso odkrito postavile na stran Izraela. Kitajsko zunanje ministrstvo je namreč v izjavi v nedeljo izrazilo globoko zaskrbljenost zaradi stopnjevanja nasilja in pozvalo k t. i. rešitvi dveh držav.

“Kitajsko pozivam, da se postavi ob stran izraelskemu ljudstvu in obsodi te strahopetne napade. Izjava ni pokazala nobenega sočutja ali podpore Izraelu v teh težkih časih,” je dejal Schumer.

… in problematične droge fentanil

Delegacija senata ZDA želi po njegovih besedah med drugim izpostaviti odgovornost kitajskih podjetij, ki dobavljajo smrtonosne kemikalije za proizvodnjo droge fentanil v ZDA, zagotoviti, da Kitajska ne podpira nemoralne vojne Rusije proti Ukrajini, in spodbujati njen napredek pri spoštovanju človekovih pravic.

Vodja senatne večine, ki je sicer na Kitajsko prispel že v soboto, je dejal še, da poleg tega želijo doseči “enake konkurenčne pogoje za ameriška podjetja in delavce”.

Prizadevanja za zmanjšanje napetosti

Obisk senatne delegacije je zadnji v nizu več obiskov visokih političnih predstavnikov ZDA v Pekingu v želji po zmanjšanju napetosti med velesilama. Med drugim so letos Kitajsko že obiskali ameriški državni sekretar Antony Blinken, ministrici finance in trgovino Janet Yellen in Gina Raimondo ter posebni odposlanec za podnebje John Kerry. Še pred koncem leta bi se lahko srečala tudi voditelja obeh držav, Ši Jinping in Joe Biden.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!