Sierra Leone odpravlja smrtno kazen

Svet 24. Jul 202117:26 0 komentarjev
Zapor
PROFIMEDIA

Sierra Leone, kjer smrtne kazni niso izvedli več kot dve desetletji, tovrstno kaznovanje odpravlja kot 23. afriška država. Amnesty International je lani na svetu naštela vsaj 483 izvršenih smrtnih kazni, pri čemer pa v statistiko niso vključene usmrtitve na Kitajskem.

Zahodnoafriška država Sierra Leone odpravlja smrtno kazen. Odpravo smrtne kazni so poslanci tamkajšnjega parlamenta podprli soglasno, zakonodajne spremembe pa mora podpisati še predsednik Julius Maada Bio.

Sierra Leone, kjer smrtne kazni niso izvedli več kot dve desetletji, tovrstno kaznovanje odpravlja kot 23. afriška država. Moratorij na izvajanje smrtne kazni v državi velja od leta 1998, a osebe, obsojene na smrtno kazen, v zaporih živijo ločeno od sojetnikov, kar zagovorniki človekovih pravic obsojajo.

Zadnje usmrtitve so v Sierri Leone izvedli v letu, ko so uvedli moratorij, torej leta 1998, ko je bila država v primežu državljanske vojne (1991–2002). Strelski vod je usmrtil 24 vojakov, ki so bili obtoženi poskusa državnega udara leto prej.

Lani je bilo na smrtno kazen v Sierri Leone obsojenih 39 oseb, navaja britanski Guardian, skupno pa je bilo v državi več kot 90 oseb, obsojenih na smrtno kazen. Kot predvideva ustava iz leta 1991, so sodniki smrtno kazen lahko dosodili obsojenim umora, ropa, vstaje in upora.

Spremembe v zakonodaji glede smrtne kazni se dogajajo tudi v drugih afriških državah. Aprila letos je vrhovno sodišče v Malaviju tovrstno kaznovanje opredelilo kot neustavno, lani so smrtno kazen odpravili v Čadu.

Organizacija Amnesty International je lani zabeležila vsaj 483 usmrtitev v 18 državah (Kitajska, kjer izvedejo največ usmrtitev, ni všteta v statistiko). Na smrtno kazen je bilo lani obsojenih vsaj 1477 oseb v 54 državah, skupno pa je bilo konec leta 2020 na svetu 28.567 oseb, ki so bile obsojene na smrt.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!