Silovita nevihta na Balearih: Prišla je od nikoder, deževalo je skoraj vodoravno

Svet 27. Avg 202316:15 1 komentar
majorka neurje
Posnetek zaslona

Neurja po Evropi se vrstijo. Danes dopoldne je silovita nevihta s točo, močnim dežjem in vetrom zajela španske Balearske otoke.

Konec letošnjega avgusta je po Evropi v znamenju vročinskih rekordov in hudih neurij. Vreme ni prizaneslo niti Balearskim otokom, priljubljeni turistični destinaciji, ki leži v Sredozemskem morju, približno na pol poti med Barcelono in Alžirom.

Prebivalci in turisti so se na največjem balearskem otoku Mallorca zbudili v deževno, toda mirno nedeljo. Nato pa se je okrog 11. ure razvilo silovito neurje z intenzivnim deževjem, točo in močnimi sunki vetra.

Zdelo se je, da se je nevihta pojavila od nikoder, nebo je postalo temnejše, deževalo pa je skoraj vodoravno, poročajo lokalni mediji.

Na posnetkih je videti, kako močan veter nosi dele streh in stavb, stole in mize s teras ter vse ostalo, kar se mu je znašlo na poti. Nekateri ljudje, ki so bili zunaj, so komaj ušli nevarnosti, kar priča o hitrosti vremenske spremembe

Na Mallorci je bilo to prvo večje deževje od maja. Ko je zemlja izsušena, toliko počasneje vpija vodo, zato so poplave ob nalivih verjetnejše. V nekaterih delih otoka je od jutra do poldneva padlo skoraj 60 litrov dežja na kvadratni meter. Na posnetkih iz glavnega mesta Palme je videti poplavljene ulice.

Prizadeti so bili različni deli otoka. Veter je podiral drevesa, ulice so v več krajih poplavljene. Balearske nujne službe poročajo o 84 incidentih, ki so jih prijavili na številko 112, med njimi je več zalitih kleti. Poročajo tudi o lažje poškodovani nosečnici, ki jo je zadel padajoči prometni znak.

Podobno hudo je bilo na sosednjem otoku Menorci.

Vremenoslovci so izdali oranžno opozorilo za močan dež in nevihte, ki velja do nedelje opolnoči.

Jakost padavin se lahko izrazi v milimetrih na uro. Pet milimetrov na uro, na primer, pomeni naslednje: če bi trenutno izmerjena jakost padavin trajala eno uro, bi se v tem času na tleh nabrala pet milimetrov debela plast vode. Drugače rečeno: na vsak kvadratni meter bi padlo pet litrov vode (vir: Arso).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje