Škandal na Malti: nekdanji premier obtožen pranja denarja in korupcije

Svet 08. Maj 202413:36 0 komentarjev
Joseph Muscat
Nekdanji malteški premier Joseph Muscat obtožen pranja denarja in korupcije (Foto: PROFIMEDIA)

Na Malti odmeva škandal, v katerega sta vpletena tako nekdanji malteški premier kot sedanji podpredsednik vlade. Pred sodiščem se bosta zagovarjala zaradi več kaznivih dejanj, med drugim pranja denarja in korupcije. Joseph Muscat, nekdanji premier, medtem vztraja, da je nedolžen.

Nekdanji malteški premier Joseph Muscat in sedanji podpredsednik vlade Chris Fearne sta med več deset osebami in podjetji, obtoženimi korupcije in drugih kaznivih dejanj v povezavi s privatizacijo bolnišnic na Malti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. To je prvič, da se bo pred sodiščem moral zagovarjati nekdanji premier.

Muscat in eden od njegovih nekdanjih ministrov Konrad Mizzi sta obtožena sprejemanja podkupnin, koruptivnega delovanja pri opravljanju javne funkcije in pranja denarja, je razvidno iz dokumentov, ki jih je v torek zvečer prejela AFP.

Fearne, ki so ga po navedbah AFP nekdaj omenjali kot potencialnega kandidata za malteškega evropskega komisarja, in nekdanji finančni minister Edward Scicluna, ki je trenutno guverner malteške centralne banke, sta obtožena goljufije, pridobivanja koristi z goljufijo in poneverbe.

Nekdanji vodja Muscatovega kabineta Keith Schembri je prav tako obtožen pranja denarja, sprejemanja podkupnin in zlorabe položaja za pridobitev nezakonite koristi “z grožnjami ali zlorabo pooblastil”.

Tožilstvo je obtožnice v ponedeljek vložilo po dolgotrajni preiskavi, ki je do temeljev pretresla malteško politiko.

Obtoženi pod drobnogledom že vse od leta 2015

Začetek preiskave sega v leto 2015, ko je Muscatova vlada upravljanje treh javnih bolnišnic prenesla na zasebno podjetje Vitals Global Healthcare. To podjetje ni imelo nobenih izkušenj v zdravstvu in je po 21 mesecih prodalo koncesijo, ne da bi izvedlo katero od naložb, ki jih je obljubilo.

Sodišče je lani razveljavilo dogovor o privatizaciji bolnišnic, potem ko je odkrilo dokaze o prevarah. Na zahtevo organizacije civilne družbe Repubblika je bila pred tem leta 2019 uvedena ločena kazenska preiskava, ki je sedaj privedla do obtožnic.

Muscat, ki je leta 2020 odstopil zaradi političnih pretresov po umoru novinarke Daphne Caruana Galizia, medtem vztraja, da je nedolžen. Caruana Galizia, ki je bila umorjena leta 2017, je med drugim poročala o več spornih privatizacijskih poslih, ki jih je izpeljala Muscatova vlada.

“Če obtožbe proti meni ne bi bile tako resne, bi bile smešne. Ne da bi me sploh zaslišali, so se odločili, da me očrnijo ter obtožijo korupcije in pranja denarja. Z veseljem bom ovrgel vsako od teh lažnih obtožb,” je Muscat v torek sporočil prek družbenih omrežij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!