Skopje: privrženci opozicije na ulicah zahtevali predčasne parlamentarne volitve

Svet 19. Jun. 202215:211 komentar
Delite:
Protest v Skopju
Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski

V makedonski prestolnici Skopje se je v soboto zvečer zbralo več deset tisoč privržencev opozicije, ki so zahtevali razpis predčasnih parlamentarnih volitev v državi. Proteste je pripravila glavna opozicijska stranka, desna VMRO-DPMNE, ki je bila v preteklosti vrsto let na čelu države.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so protestniki včeraj zvečer v Skopju nosili makedonske zastave ter transparente s kritikami na račun sedanje vlade pod vodstvom socialdemokratske SDSM.

VMRO-DPMNE poziva k predčasnim volitvam, odkar je vlada leta 2018 z Grčijo rešila dolgoletni spor glede imena države, s čimer je odpravila resno oviro na poti k njenemu članstvu v EU in Natu. VMRO-DPMNE dogovoru ves čas nasprotuje.

V skladu s prespanskim sporazumom se je Makedonija preimenovala v Severno Makedonijo, s čimer so ugodili zahtevi Grčije, da se mora ime države razlikovati od sosednje grške pokrajine Makedonije. Grčija je v zameno umaknila veto na makedonsko vključevanje v EU in Nato.

Od novembra 2020 sicer pa pot Severne Makedonije v EU blokira Bolgarija. Spor ima korenine v zgodovini in jeziku. Na sobotnem protestu so visoki predstavniki VMRO-DPMNE kritizirali tudi način, kako sedanja makedonska vlada rešuje spor z Bolgarijo.

Bolgarija zatrjuje, da je makedonski jezik zgolj bolgarsko narečje ter da poskuša zaščititi pravice etničnih Bolgarov v Severni Makedoniji. Obe državi si lastita določene zgodovinske dogodke in osebnosti, predvsem iz obdobja otomanskega cesarstva, je še poročala AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar