Skopje: privrženci opozicije na ulicah zahtevali predčasne parlamentarne volitve

Svet 19. Jun 202215:21 1 komentar
Protest v Skopju
REUTERS/Ognen Teofilovski

V makedonski prestolnici Skopje se je v soboto zvečer zbralo več deset tisoč privržencev opozicije, ki so zahtevali razpis predčasnih parlamentarnih volitev v državi. Proteste je pripravila glavna opozicijska stranka, desna VMRO-DPMNE, ki je bila v preteklosti vrsto let na čelu države.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so protestniki včeraj zvečer v Skopju nosili makedonske zastave ter transparente s kritikami na račun sedanje vlade pod vodstvom socialdemokratske SDSM.

VMRO-DPMNE poziva k predčasnim volitvam, odkar je vlada leta 2018 z Grčijo rešila dolgoletni spor glede imena države, s čimer je odpravila resno oviro na poti k njenemu članstvu v EU in Natu. VMRO-DPMNE dogovoru ves čas nasprotuje.

V skladu s prespanskim sporazumom se je Makedonija preimenovala v Severno Makedonijo, s čimer so ugodili zahtevi Grčije, da se mora ime države razlikovati od sosednje grške pokrajine Makedonije. Grčija je v zameno umaknila veto na makedonsko vključevanje v EU in Nato.

Od novembra 2020 sicer pa pot Severne Makedonije v EU blokira Bolgarija. Spor ima korenine v zgodovini in jeziku. Na sobotnem protestu so visoki predstavniki VMRO-DPMNE kritizirali tudi način, kako sedanja makedonska vlada rešuje spor z Bolgarijo.

Bolgarija zatrjuje, da je makedonski jezik zgolj bolgarsko narečje ter da poskuša zaščititi pravice etničnih Bolgarov v Severni Makedoniji. Obe državi si lastita določene zgodovinske dogodke in osebnosti, predvsem iz obdobja otomanskega cesarstva, je še poročala AFP.

Protest v Skopju Protest v Skopju
REUTERS/Ognen Teofilovski
Protest v Skopju Protest v Skopju
REUTERS/Ognen Teofilovski
Protest v Skopju Protest v Skopju
REUTERS/Ognen Teofilovski

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje