Škotska ima novega premierja

Svet 07. Maj 202418:03 0 komentarjev
John Swinney
John Swinney (Foto: PROFIMEDIA)

Po tem, ko je Humza Yousaf danes uradno odstopil s funkcije, je škotski parlament izbral novega premierja. To je postal 60-letni John Swinney, sedaj novi vodja vladajoče Škotske nacionalne stranke.

Škotski parlament je danes za novega premierja Škotske izvolil Johna Swinneyja, poročajo tuje tiskovne agencije. Novi vodja vladajoče Škotske nacionalne stranke (SNP) je tako na položaju nasledil Humzo Yousafa, ki je danes tudi uradno odstopil s funkcije.

Swinneyja je podprlo 64 poslancev, njegovega najbližjega tekmeca, vodjo škotskih konservativcev Douglasa Rossa, pa 31. Vodja škotskih laburistov Anas Sarwar je prejel 22 glasov, vodja liberalnih demokratov Alex Cole-Hamilton pa štiri. Sedem poslancev Zelenih se je glasovanja vzdržalo.

Pred tem je Yousaf danes uradno podal odstopno izjavo. 39-letnik je odstop napovedal v začetku prejšnjega tedna, potem ko se je SNP znašla pod pritiskom zaradi propadlega dogovora o delitvi oblasti z Zelenimi. Pred tem je bila stranka tarča kritik zaradi odločitve, da opusti podnebne cilje, ki naj bi jih izpolnili do leta 2030.

Predsednik vlade je Yousaf postal po lanskem odstopu Nicole Sturgeon s položaja predsednice SNP in premierke. Postal je prvi muslimanski voditelj večje britanske stranke. SNP je veljala za zelo priljubljeno stranko na Škotskem, a je njena priljubljenost pod njegovim vodstvom začela upadati. Njegova vlada je medtem v sredo prestala glasovanje o nezaupnici.

60-letni Swinney je stari znanec stranke, ki jo je vodil že med letoma 2000 in 2004, ko so bili nacionalisti v opoziciji. V ponedeljek je bil izvoljen za njenega vodjo. Poleg spodbujanja škotske neodvisnosti se bo po lastnih besedah zavzel zlasti za boj proti revščini otrok.

Napovedal je tudi, da ne bo obnovil sodelovanja z Zelenimi. SNP ima sicer v 129-članskem parlamentu v Edinburgu 63 poslancev, s čimer ji zmanjka nekaj glasov do večine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!