Skrivnostne in nenavadne oblike na Marsu navdušile znanstvenike

Svet 20. Dec 202211:01 4 komentarji
Nasa

Nasa je objavila fotografije nenavadnih oblik kraterjev na Marsu. Ekipa znanstvenikov je nad odkritjem navdušena, meni namreč, da bi te nenavadne in skrivnostne oblike lahko omogočile vpogled v burno preteklost rdečega planeta.

Nove fotografije Marsa, ki jih je posnela Nasina sonda, so poskrbele za navdušenje v znanstvenih krogih. Kot je ob tem zapisal znanstvenik z univerze v Arizoni Paul Geissler, kraterji “vsebujejo zanimive usedline skrivnostnih oblik in razporeditve”.

Fotografije prikazujejo vzorce, za katere Geissler in njegova ekipa verjameta, da predstavljajo trajne “brazgotine” na površju Marsa, ki jih je med umikanjem pustil led. Podobne kraterje imamo na našem planetu, ti pa nastanejo po taljenju ledenikov. Prav ta podobnost s sledmi na Zemlji bi znanstvenikom lahko omogočila vpogled v zgodovino Marsa, po katerem je nekoč tekla voda.

Znanstvenike še posebej navdušuje, da so sledi našli le znotraj kraterjev na severnih nižinah Arabia Terra. Sledi pa niso našli v vseh kraterjih, temveč le v tistih, ki imajo premer večji od 600 metrov. Nanosi imajo vodoravne sledi, ki so lahko plasti ali terase. Te pa naj bi nastale, ko se je led preoblikoval iz trdne oblike v plin.

“Morda so večji kraterji prodrli do podzemne vode med 45 in 60 metri pod površjem in bili po nastanku poplavljeni,” je še zapisal Geissler.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje