Skupina Wagner naj bi zavzela Bahmut, Kijev to zanika

Svet 20. Maj 202315:51 3 komentarji
Bahmut, Wagner
REUTERS

Šef ruske najemniške skupine Wagner je sporočil, da so njegove enote zavzele Bahmut, kjer siloviti spopadi potekajo od lanskega poletja. "Operacija je trajala 224 dni," je sporočil Jevgenij Prigožin.

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je danes sporočil, da so njegove enote zavzele mesto Bahmut na vzhodu Ukrajine, kjer spopadi trajajo od lanskega poletja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Kijevu so navedbe že zanikali.

“20. maja 2023, danes opoldne, smo Bahmut v celoti zavzeli,” je sporočil Prigožin v videoposnetku, ki ga je objavil na Telegramu. Na posnetku z oboroženimi moškimi stoji pred porušenimi stavbami.

“Operacija za zavzetje Bahmuta je trajala 224 dni (…). Tu je bil samo Wagner,” je dodal Prigožin, ki je v sporu z rusko vojsko.

Tiskovni predstavnik ukrajinskega vzhodnega poveljstva je medtem po poročanju britanskega BBC navedel, da se boji v mestu nadaljujejo.

Jevgenij Prigožin
REUTERS

Skupina Wagner vodi večmesečni ruski napad na Bahmut, v tej najdaljši in najbolj krvavi bitki v okviru ruske agresije na Ukrajino pa je prišlo do izraza rivalstvo med najemniško skupino in rusko redno vojsko.

“V Bahmutu se nismo borili samo z ukrajinsko vojsko, ampak tudi z rusko birokracijo, ki nam je na pot postavljala palice,” je danes dejal Prigožin.

Ukrajinsko mesto, kjer je pred vojno živelo približno 70.000 ljudi, je po večmesečnih srditih bojih med ruskimi in ukrajinskimi silami ostalo praktično brez civilnega prebivalstva. Obe strani sta v boj za mesto vložili veliko moči, čeprav po mnenju analitikov nima velike strateške vrednosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje