Skvoterji v Bruslju zasedli stavbo nekdanjega jugoslovanskega predstavništva

Svet 31. Okt 202310:45 1 komentar
Foto: dnevnik.hr

V Bruslju so skvoterji okupirali stavbo, v kateri je imela nekdanja Jugoslavija diplomatsko predstavništvo. Lastnici stavbe sta po razpadu Jugoslavije in razdelitvi premoženja postali Hrvaška in Severna Makedonija. Skvoterje je po skoraj dveh tednih izgnala bruseljska policija.

Nekdanjo jugoslovansko diplomatsko stavbo v Bruslju je zasedla skupina skvoterjev in tam živela skoraj dva tedna, poroča dnevnik.hr.

Iz zgradbe so jih izgnali policisti, ki so na tleh našli vzmetnice, na mizah pa prazne pločevinke.

Hrvaški veleposlanik v Belgiji Joško Paro je po tem, ko je skupina oseb vdrla v nepremičnino, takoj obvestil hrvaško zunanje ministrstvo. Skupaj s kolegom iz Severne Makedonije – stavba je trenutno namreč v lasti obeh držav – sta belgijske oblasti pozvala, naj objekt izpraznijo nezakonitih stanovalcev in s tem republiki Hrvaški in Severni Makedoniji omogočijo neovirano uporabo objekta, še piše dnevnik.hr.

Diplomatska stavba v Bruslju
Foto: dnevnik.hr

Cilj skvoterjev je bil prisiliti belgijske oblasti, da prebežnikom brez veljavnih dokumentov zagotovijo namestitev.

Stavbo, ki je bila nekoč sedež jugoslovanske diplomacije, sta Hrvaška in Severna Makedonija nasledili letos, duh preteklosti pa je, kot piše dnevnik.hr, viden skozi drago pohištvo, umetnine in porcelan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje