V roke talibanov vojaška oprema, vredna več milijard dolarjev

Svet 01. Mar 202308:58 > 11:34 5 komentarjev
Afganistan
Ali Khara/REUTERS

ZDA so objavile zadnje poročilo, ki razglablja o vzrokih za propad varnostnih sil v Afganistanu. Dokument med drugim opisuje slab nadzor nad orožjem, številne ugotovitve pa potrjujejo predhodno poročanje časopisa Washington Post in drugih novinarskih organizacij o zadnjih dneh mandata afganistanske vlade in umiku ameriških vojakov leta 2021. Na zaslišanju na odboru za oborožene sile predstavniškega doma ameriškega kongresa je medtem predstavnik Pentagona včeraj zagotovil, da nič ne kaže na zlorabo pomoči, ki je namenjena Ukrajini.

Ameriški Urad posebnega inšpektorja za obnovo Afganistana je objavil zadnje poročilo o vzrokih za propad afganistanskih varnostnih sil. Poročilo opisuje nenaden in neusklajen umik v letu 2021 ter slab nadzor nad orožjem, ki je bilo poslano v Afganistan, zaradi česar je talibanom padlo v roke za več kot sedem milijard dolarjev (6,6 milijarde evrov) vojaške opreme.

Kot so zapisali, je slabo načrtovanje umika ameriške vojske iz Afganistana po dolgih letih neustreznega nadzora prispevalo k hitremu propadu Zahodu naklonjene vlade. Poročilo kot krivca navaja tudi to, da v Afganistanu po 20 letih in 90 milijardah dolarjev (84,7 milijarde evrov) mednarodne podpore ni uspelo vzpostaviti neodvisnih in samozadostnih varnostnih sil.

Dokument je bil objavljen v ponedeljek, v torek pa je o njem spregovoril posebni generalni inšpektor za obnovo Afganistana John Sopko. Številne ugotovitve potrjujejo predhodno poročanje časopisa Washington Post in drugih novinarskih organizacij o zadnjih dneh mandata afganistanske vlade in umiku ameriških vojakov.

Preberite še: Leto dni po vrnitvi talibanov: ko je zapustiti dom lahko “kljubovalno dejanje”

Ta klavrni umik je predsedniku ZDA Joeju Bidnu, ki se je zanj odločil, okrnil podporo ameriške javnosti, ki doslej še ni okrevala čez 50-odstotno odobravanje njegovega dela.

Afganistanci se od vrnitve talibanov pred letom in pol soočajo s še večjo revščino kot prej in trpijo uničevanje državljanskih pravic. Predvsem to velja za ženske.

Afganistan
PROFIMEDIA

V že predhodno objavljenih poročilih inšpektorja je med drugim navedeno, da je z bančnih računov afganistanske vlade pred prihodom talibanov izginilo več deset milijonov dolarjev, vladni vrh in vojaške sile pa je zajela nepopisna panika. Vse skupaj naj bi začelo dokončno propadati, ko je Donald Trump s talibani leta 2020 sklenil sporazum o ameriškem umiku. “Sporazum je sprožil vrsto dogodkov, ki so ključni za razumevanje razpada afganistanskih varnostnih sil,” je navedeno v poročilu.

ZDA v Afganistanu niso imele popolnega obračuna opreme in osebja še pred zlomom. Za padec Kabula inšpektor krivi tudi korupcijo, ki je spodkopala afganistanske varnostne sile.

Ameriški Pentagon ne vidi znakov zlorabe orožja, poslanega Ukrajini

Na odboru za oborožene sile predstavniškega doma ameriškega kongresa so v torek opravili zaslišanje predstavnikov vlade predsednika Bidna o pomoči Ukrajini. Republikanci so se zavzeli za večji nadzor nad sredstvi, predstavnik Pentagona pa je zagotovil, da nič ne kaže na zlorabo namenjene pomoči.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje